Iveco začalo na Pobřeží slonoviny vyrábět minibusy Daily, první v Africe

Minibus Iveco Daily Ivoire z Pobřeží slonoviny. Pramen: Iveco BusMinibus Iveco Daily Ivoire z Pobřeží slonoviny. Pramen: Iveco Bus

Na Pobřeží slonoviny jezdí i stovky autobusů s českou stopou, první Sotra objednala u Iveca v roce 2018.

Skupina Iveco letos rozšířila spolupráci se skupinou Sotra v západoafrickém státě Pobřeží slonoviny. V první polovině ledna byla v závodě Sotra Industrie v Koumassi nedaleko Abidžanu zahájena výroba minibusů Daily. Pobřeží slonoviny se tak stalo první zemí v Africe, kde je montážní linka na minibusy, oznámilo dnes Iveco v tiskové zprávě.

Slavnostní otevření se uskutečnilo 10. ledna. Nový závod má roční kapacitu 1 000 kusů, z výrobní linky sjíždějí vozidla o 16 až 26 místech, která nesou označení Daily Ivoire. Pohánějí je motory na zemní plyn od společnosti FPT Industrial (rovněž patří do skupiny Iveco Group) a jsou určena především pro země západní a střední Afriky.

„Tato spolupráce přispívá k rozsáhlému programu vlády Pobřeží slonoviny na modernizaci dopravního zásobování a diverzifikaci národního hospodářství prostřednictvím industrializace,“ uvedlo Iveco.

Nejde přitom o první spolupráci skupin Sotra a Iveco. Sotra (Société des Transports Abidjanais) zároveň zajišťuje městskou dopravu v Abidžanu a okolí a už začátkem roku 2018 objednala u Iveca 400 dvanáctimetrových vozidel Crossway Low Entry a 50 osmnáctimetrových autobusů Crealis na zemní plyn. Kontrakt přitom nesl zásadní českou stopu, 400 autobusů Crossway sjelo z linek v tuzemské fabrice Iveca ve Vysokém Mýtě. Crealisy na plyn vyrobili dělníci ve francouzském Annonay. O rok později si africký dopravce objednal u Iveca dalších 250 autobusů, z toho 200 ve Vysokém Mýtě. Podle Iveca oba kontrakty znamenaly vůbec první dodávky autobusů na CNG na africký kontinent.

Tagy Iveco Bus Pobřeží slonoviny Sotra
Žádné komentáře