Italové nepustí část švýcarských vlaků do země. Kvůli protipožárnímu předpisu

Vlaky SBB v Brigu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVlaky SBB v Brigu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Zrušena bude více než desetina přeshraničních spojů.

Švýcarské spolkové dráhy (SBB) musejí od 1. ledna zrušit provoz vlaků kategorie IC a IR Simplonským tunelem mezi švýcarskou stanicí Brig a italskou Domodossolou. Důvodem je nové italské opatření pro provoz v delších tunelech.

Zrušení vlaků oznámily SBB v tiskové zprávě, platí do odvolání. „Každý týden bude zrušeno 38 z celkem 316 spojů mezi Brigem a Domodossolou. Vlaky EC do/z Milána a Benátek ani vlaky BLS nejsou dotčeny. Tyto mají odpovídající schválení v Itálii,“ uvedly SBB.

Švýcaři obnovili provoz osobních vlaků přes Lötschberg až do Itálie, zastavilo je papírování

Čekání na písemné potvrzení

SBB jako důvod uvádějí protipožární předpis italského ministerstva dopravy, který bude platit pro průjezd delšími tunely od začátku roku 2024. „Kvůli dohodám o pohraničním styku mezi Švýcarskem a Itálií byly dotčené vlaky (Domino a EW IV) dříve z této směrnice vyňaty. Vzhledem k očekávanému přizpůsobení dohody o pohraničním styku 4. železničnímu balíčku je pro schválení těchto dvou typů vozidel pro jízdu mezi Brigem a Domodossolou vyžadováno písemné potvrzení od italského ministerstva dopravy a italského dopravního úřadu, uvedly SBB.

Trasa Simplonským tunelem patří mezi hlavní tratě mezi Švýcarskem a Itálií. Nedávno došlo k dalšímu omezení spojení mezi oběma zeměmi v kantonu Ticino: italský dopravce zde začal používat jednotky, které tunelem neprojedou.

Příliš velké. Nové italské vlaky nemohou do Švýcarska, neprojedou tunelem

Tagy Itálie SBB Simplonský tunel
32 komentářů