Švýcaři obnovili provoz osobních vlaků přes Lötschberg až do Itálie, zastavilo je papírování

Jednotka Stadler Flirt (MIKA) v Domodossole. Foto: BLSJednotka Stadler Flirt (MIKA) v Domodossole. Foto: BLS

Po původní Lötschbergské dráze jezdí již jen nové jednotky Stadler FLIRT 4. generace.

Po roční pauze jezdí znovu přímé osobní vlaky po jedné z nejatraktivnějších železničních tratí ve Švýcarsku z Bernu až do italské Domodossoly. Provoz přímé linky po původní Lötschbergské dráze byl zastaven loni se změnou jízdního řádu kvůli schvalování nových jednotek Stadler Flirt v Itálii.

Obnovení provozu každé dvě hodiny oznámil švýcarský dopravce BLS na svých stránkách. Cesta těmito spoji v celé délce je spíše pro fanoušky železnice a výhledů: vlak jede podstatně déle (2 hodiny a 15 minut) než dálkové spoje mezi Švýcarskem a Itálií trasované Lötschbergským úpatním tunelem (Bern – Domodossola 1 hodina a 34 minut). Nabízí ale podstatně zajímavější výhledy, zejména do údolí Rhony nad Brigem.

Švýcarským železničním rájem, 4. díl: Pěší trasa pro šotouše a „lokálky“ s rychlostí nejméně 100 km/h

Nové jednotky Stadler Flirt se na trase přes Lötschberg objevily loni v prosinci, kompletně postupně nahradily starší soupravy. Nabízejí větší komfort a prostor. Kromě panoramatických oken a bistro zóny jsou vybaveny také elektrickými zásuvkami u každé sedačky.

Přísun nových vlaků před změnou jízdního řádu. BLS nasadí přes Lötschberg jednotky MIKA

Důvodem loňského zastavení provozu do Itálie byly problémy se schvalováním nové jednotky v Itálii. Švýcarsku se nepodařilo vyjednat včas dohodu s EU o uznávání schvalování vozidel, jednotka tak pro provoz na pár kilometrech v Itálii musela absolvovat byrokratické kolečko pro povolení provozu v EU.

Jednotky Stadler FLIRT 4. generace nesou u BLS označení RABe 535 a obchodní název MIKA, což je zkratka spojení Moderner innovativer kompakter Allroundzug). Jednotky jezdí u BLS od roku 2021, dopravce jich má objednáno celkem 58. Detailně je popsána na stránkách BLS.

Jednotka Stadler Flirt (MIKA) v Domodossole. Foto: BLSJednotka Stadler Flirt (MIKA) na viaduktu Lorraine přes řeku Aare. Foto: BLSJednotka MIKA. Foto: BLSJednotka MIKA. Foto: BLSJednotka MIKA. Foto: BLSJednotka MIKA. Foto: BLSJednotka MIKA. Foto: BLSJednotka MIKA. Foto: BLSJednotka MIKA. Foto: BLSJednotka MIKA. Foto: BLSJednotka MIKA v barvách BLS na trati v údolí Kandertal. Foto: BLS

Tagy BLS Lötschbergbahn MIKA stadler flirt
5 komentářů