Ironie letectví. Uzemněné boeingy čeká přesun do hlavního města Airbusu

Boeing 737 MAX 8 společnosti Icelandair. Foto: IcelandairBoeing 737 MAX 8 společnosti Icelandair. Foto: Icelandair

Letecká společnost Icelandair se připravuje na přesun pěti uzemněných letadel 737 MAX do Francie. Důvodem jsou obavy z vlivu chladného

Letecká společnost Icelandair se připravuje na přesun pěti uzemněných letadel 737 MAX do Francie. Důvodem jsou obavy z vlivu chladného počasí na Islandu zejména během zimy na odstavené stroje.

Icelandair si pro odstavení letadel vybral nečekanou destinaci: letiště v Toulouse, hlavním sídle Airbusu. Tento týden získal potřebná povolení pro přelet jinak globálně uzemněných letadel, informoval islandský list Visir.

Icelandair přepraví celkem čtyři letadla 737 MAX 8 a jedno 737 MAX 9. Aerolinka se k tomuto kroku rozhodla kvůli lepším klimatickým podmínkám. Odstavení letadel na Islandu během zimy by mohlo výrazně zhoršit jejich technický stav.

Dopravce musel pro let získat speciální povolení, nakonec se vyřizování formalit protáhlo a namísto tento týden plánovaných letů dojde k přesunu letadel až příští týden. Podobné přesuny provedly v době zákazu uzemnění letadel i jiní dopravci: například Norwegian ale narazil na problém v Německu, které letadlu vůbec nedovolilo vstoupit do vzdušného prostoru a muselo ho tak oblétat.

Icelandair bude mít povolení letět v nižší letové hladině a nižší rychlostí, piloti jsou podle vyjádření firmy ještě speciálně trénováni na simulátoru pro tento přelet. Kvůli nižší rychlosti a letové hladině let potrvá o dvě hodiny déle, než je obvyklé. Letadlo nesmí do vyšší letové hladiny než 20 tisíc stop.

Icelandair je jedním z prvních dopravců, který oznámil dohodu s Boeingem o kompenzacích za uzemnění letadel. Kvůli nedostatku strojů musela firma zrušit některé linky.

Termín návratu letadel do provozu není zatím jasný, dopravci proto už přesouvají stroje i na jiných kontinentech na jiná, klimaticky příhodnější místa. V USA se proto letadla přesouvají zejména do Kalifornie, Nového Mexika či Arizony kvůli suššímu podnebí. Přesun chystá i singapurský Silk Air, který plánuje letadla odstavit v australském Alice Springs.

Tagy Icelandair uzemnění letadel 737 MAX
7 komentářů