Icelandair oznámil dohodu s Boeingem za uzemněné 737 MAX

Boeing 737 MAX 8 společnosti Icelandair. Foto: IcelandairBoeing 737 MAX 8 společnosti Icelandair. Foto: Icelandair

Letecká společnost Icelandair je prvním dopravcem, který se dohodl s Boeingem na kompenzacích za uzemněná letadla 737 MAX. Obě strany

Letecká společnost Icelandair je prvním dopravcem, který se dohodl s Boeingem na kompenzacích za uzemněná letadla 737 MAX. Obě strany zatím nechtějí uvést, na jaké částce se dohodly.

Dohodu oznámil Icelandair ve zprávě pro investory, kterou zaslal na burzu. Firma už dříve odhadla, že od března do konce července způsobilo uzemnění ztrátu 140 milionů dolarů, tedy zhruba 1,3 milionů denně. Ta se dál zvyšuje.

Firma dosáhla podle prohlášení předběžné dohody, která kryje část této ztráty. Icelandair odhadl, že se započtením dohody s Boeingem bude celkový dopad na hospodaření firmy 135 milionů dolarů. Dopravce současně uvedl, že bude dál s Boeingem jednat o dalších finanční kompenzacích jednat.

Icelandair má ve flotile celkem šest letadel 737 MAX – pět MAX 8 a jeden MAX 9. Boeing už dříve uvedl, že si na kompenzace vyčlenil přes pět miliard dolarů. Poradenská společnost IBA Group už dříve spočítala, že každé uzemněné letadlo způsobilo aerolinkám ztrátu kolem 150 tisíc dolarů denně, to znamená dosud účet za všechna letadla přes 9 miliard dolarů.

Tagy boeing Icelandair Top uzemnění letadel 737 MAX
4 komentáře