IPR slaví pět, do pražských ulic vyjela černá tramvaj ForCity

V pražských ulicích se začala objevovat netradičně oděná tramvaj 15T. Černá tramvaj s bílým nápisem ARCHITEKTURA připomíná pět let od

V pražských ulicích se začala objevovat netradičně oděná tramvaj 15T. Černá tramvaj s bílým nápisem ARCHITEKTURA připomíná pět let od založení městského Institutu plánování a rozvoje. Ještě celý příští rok bude lidi zvát na nejrůznější akce IPR.

Institut vznikl v listopadu 2013 transformací tehdejšího Útvaru rozvoje města (ÚRM). Mezi jeho nejdůležitější projekty patří nový územní plán Prahy – Metropolitní plán. Ten zamezuje hlavnímu městu rozrůstat se do šířky a poprvé přichází s výškovou regulací. Představen byl na jaře.

Ředitel IPR Ondřej Boháč a tramvaj 15T ForCity. Autor: IPR

Ředitel IPR Ondřej Boháč a tramvaj 15T ForCity.
Autor: IPR

„Nevýhodou naší činnosti je fakt, že vše, na čem pracujeme, se ve městě reálně objeví až za delší čas. Pět let je ale doba, za kterou už v Praze první vlaštovky vidět jsou,“ uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč. Příkladem je podle něj proměna okolí Národního muzea.

IPR loni také otevřel Centrum architektury a městského plánování (CAMP), kde představuje své nápady a projekty. Na akce v CAMPu bude také zvát černá tramvaj. „Většinou si lidé myslí, že jsme dům plný architektů. Možná, že někoho překvapí, že v areálu Emauzského opatství, kde se IPR i CAMP nachází, potkáte kromě nich hlavně dopravní specialisty, urbanisty, geografy, ekonomy nebo datové specialisty,“ doplnil Boháč.

Tagy 15T ForCity IPR tramvaj
8 komentářů