Inspirace pro politiky. Rakouská ministryně cestovala na klimatický summit vlakem

Leonore Gewesslerová při odjezdu z Bruselu do Londýna. Foto: Twitter Leonore GewesslerLeonore Gewesslerová při odjezdu z Bruselu do Londýna. Foto: Twitter Leonore Gewessler

Rakouská politička bere cestu vlakem jako příklad, vyhnula se i kritice, které čelí řada účastníků summitu.

Na konferenci OSN o klimatu, která probíhá ve skotském Glasgow, není potřeba ze střední Evropy cestovat pouze letadlem. Rakouská ministryně dopravy, životního prostředí a ochrany klimatu Leonore Gewesslerová (Zelení) ukázala svým kolegům, že existuje i železniční doprava.

Z Vídně do Glasgow cestovala vlakem, ještě přitom využila přestávky v Bruselu pro jednání v Evropské komisi. O své cestě informovala na sociálních sítích, příběhu si všímá i řada médií po celém světě. Z Česka do Skotska podle dostupných informacích všichni letěli.

Gewesslerová se tak vyhnula kritice, které čelí řada jejích kolegů za let soukromým letadlem. Terčem se stala nedávno například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová za to, že z Vídně do Bratislavy letěla. Von der Leyenová vyzývala přitom na konferenci v Glasgow k podpoře ekologických způsobů dopravy ve snaze zmírnit globální oteplování. Mluvčí komise krátký přelet omluvil náročnou logistikou.

Rakouská ministryně strávila na cestě celkem 27 hodin. Z Vídně do Bruselu cestovala nočním vlakem. Z belgické metropole pak do Londýna rychlovlakem Eurostar a dál do Glasgow. „Kdykoliv a kdekoliv je to možné, volím klimaticky přátelský způsob dopravy,“ řekla Gewesslerová. Vlaky považuje za budoucnost cestování po Evropě na krátké a středně dlouhé cesty po Evropě. Podle jejího vyjádření cesta vlakem ušetřila zhruba tunu CO₂.

Tagy klimatický summit Leonore Gewessler nightjet noční vlaky
95 komentářů