Injekce pro Air France – KLM. Francouzská vláda letecké skupině půjčí 7 miliard eur, až 4 miliardy nizozemská

Airbus A350-900 společnosti Air France. Foto: AirbusAirbus A350-900 společnosti Air France. Foto: Airbus

Skupina Air France – KLM získala od francouzské vlády důležitou finanční injekci, která by měla aerolinkám pomoci přežít kritickou situací

Skupina Air France – KLM získala od francouzské vlády důležitou finanční injekci, která by měla aerolinkám pomoci přežít kritickou situací způsobenou omezením dopravy. Francie dopravci půjčí 7 miliard eur (zhruba 191 miliard korun), další peníze má poskytnout v příštích dnech nizozemská vláda.

Pomoc oznámila skupina v tiskové zprávě. Podle vedení firmy je finanční injekce nutná pro další přežití. Probíhají současně jednání o pomoci od nizozemské vlády. KLM dnes v tiskové zprávě uvedly, že počítají s podporou ve výši 2 – 4 miliard eur.

Podpora od francouzské vlády jde pomocí dvou úvěrů. Air France – KLM si dojednaly u šestice bank úvěr na 4 miliardy eur, který z 90 % bude garantovat stát. Úvěr je na jeden rok s možností prodloužení o další dva roky. Stát současně půjčil aerolinkám jako minoritní akcionář 3 miliardy eur na čtyři roky s možností prodloužení na další dva roky. Firma tak více než zdvojnásobí svoji zadluženost. Roční tržby skupiny loni dosáhly 23 miliard eur.

Podporu musí schválit ještě Evropská komise. Podle aerolinek jde o jedinou možnost, jak stávající situaci přežít. Aerolinky se zavázaly současně dokončit nový plán, jak aerolinky proměnit v reakci na stávající krizi letecké dopravy. Letecká skupina zdůraznila, že proměny urychlí snižování ekologické stopy. Dopravce tak naznačuje, že brzy vyřadí nejstarší letadla.

Představenstvo uvedlo, že zvažuje současně navýšení základního kapitálu. Francie naznačila, že by měla zájem se na tomto navýšení podílet. Francie má ve skupině 14 %, podobný podíl Nizozemsko.

Tagy Air France - KLM francie Nizozemsko Top
27 komentářů