První letecká nehoda roku 2021. Indonéský Boeing 737-500 havaroval krátce po startu, na palubě bylo 62 lidí

Boeing 737-900ER společnosti Sriwijaya Air. Foto: Airplaneguy11 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46212925Boeing 737-900ER společnosti Sriwijaya Air. Foto: Airplaneguy11 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46212925

Letadlo je staré 26 let, z radarů zmizelo po 5 minutách od vzletu z Jakarty.

V Indonésii došlo dnes k první velké nehodě roku 2021. Do moře se krátce po vzletu zřítil  Boeing 737-500 společnosti Sriwijaya Air, který letěl z Jakarty do města Pontianak v západní části ostrova Borneo. Na palubě bylo 62 lidí. 

Ke zmizení letadla z radarů došlo zhruba pět minut po startu z Jakarty. Podle Flightradar24.com šlo o let SJ182, na který byl nasazen 26 let starý letoun Boeing 737-500 registrace PK-CLC. Po čtyřech minutách letu začal ztrácet výšku. „Věc vyšetřujeme a koordinujeme s pátrací a záchrannou agenturou a s orgánem pro bezpečnost dopravy KNKT,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Adita Irawatiová.

Indonésie patří dlouhodobě mezi země se slabší úrovní letecké dopravy. Na sociálních sítích se již objevují záběry rybářů, kteří v moři našli kusy letadla.

Indonéští záchranáři našli v Jávském moři kusy lidských těl, oblečení a trosky.  Nález se podařilo učinit mezi ostrovy Lancang a Laki. Armáda pak pomocí sonaru vysledovala v moři signál, jež by mohl pocházet od trosek letadla. „Okamžitě jsme vyslali potápěče z elitních jednotek námořnictva, aby nález posoudili a evakuovali oběti,“ řekl vysoce postavený armádní činitel Hadi Tjahjanto.

Podle agentury AP však stále není jasné, co havárii způsobilo. Místní rybáři pouze médiím sdělili, že v sobotu odpoledne poblíž místa nehody slyšeli explozi. „Slyšeli jsme něco vybuchnout, mysleli jsme, že je to bomba nebo cunami, protože jsme následně viděli velký stříkanec vody,“ řekl jeden z nich. Podle dalšího v době havárie silně pršelo a celkově panovalo velmi nepříznivé počasí.

Šéf aerolinek Sriwijaya Air prohlásil, že letadlo bylo po technické stránce v pořádku a ještě v sobotu před nehodou podniklo další let. Jednalo se přitom o 27 let starý stroj, který dříve sloužil ve Spojených státech.

s využitím ČTK

 

Tagy Boeing 737-500 Indonésie SJ182 Sriwijaya Air
47 komentářů