IAG ovládne španělské aerolinky Air Europa. Covid srazil cenu o polovinu

Air Europa má ve flotile také 5 Boeingů 787-8. Foto: Air EuropaAir Europa má ve flotile také 5 Boeingů 787-8. Foto: Air Europa

IAG má na zaplacení firmy šest let, chce výrazně posílit vliv madridského letiště.

Skupina International Airlines Group (IAG) se definitivně dohodla s majiteli aerolinek Air Europa na koupi druhého největšího španělského leteckého dopravce. Kupní cena bude nakonec kvůli současné krizi v letectví o polovinu nižší.

Kontrakt oznámila IAG v tiskové zprávě. Kupní cena je nakonec zhruba 500 milionů eur, navíc splatná až za šest let po převzetí. K transakci dojde přes společnost Iberia, jednu z aerolinek patřící do skupiny IAG. Prodávajícím je španělská společnost Globalia. Transakci musí schválit ještě Evropská komise.

IAG věří, že i přes současnou nepříznivou situaci na trhu jde o strategický nákup, který posílí pozici celé skupiny na evropském nebi. Transakcí chce vytvořit velký přestupní hub v Madridu, který má podle firmy plně konkurovat Amsterdamu, Frankfurtu nebo Paříži. Od transakce čeká skupina i velké synergie v oblasti nákladů a příjmů.

K převzetí Air Europa by mělo dojít v druhé polovině letošního roku. „Větší skupina může takovou hlubokou krizi, jaké nyní čelíme, zvládnout lépe,“ řekl šéf IAG Luis Gallego.

Air Europa má aktuálně ve flotile 52 letadel, v porovnání s koncem roku 2019 o 16 méně. Firma se kromě letů po Evropě zaměřuje i na spojení zejména do Latinské Ameriky. Aerolinky během současné krize čerpaly úvěr přes 400 milionů eur od španělské státní holdingové společnosti SEPI.

Tagy Air Europa IAG International Airlines Group
10 komentářů