Hyundai poprvé uspěl s rychlovlaky mimo Koreu. Kupují je uzbecké dráhy

Vysokorychlostní jednotka pro Uzbekistán. Foto: Hyundai RotemVysokorychlostní jednotka pro Uzbekistán. Foto: Hyundai Rotem

Nové jednotky budou jezdit po nové trati z Taškentu do Chivy.

Jihokorejský výrobce kolejové techniky Hyundai Rotem získal novou zakázku pro své vysokorychlostní jednotky. Pro uzbeckého státního dopravce UTY dodá celkem šest sedmivozových jednotek v hodnotě 195 milionů dolarů.

K podpisu smlouvy došlo minulý týden. Pořízení budou dráhy financovat úvěrem od jihokorejského státního fondu pro hospodářský rozvoj a spolupráci. Splácet ho budou 35 let.

Pro Hyundai Rotem, který dodává vysokorychlostní vlaky pro jihokorejskou železnici, jde o jeho první exportní zakázku v tomto segmentu. Podle smlouvy bude provádět i údržbu vlaků. Jednotky budou dlouhé 175 metrů a budou jednosystémové pro provoz pod napěťovou soustavou 25 kV 50 Hz. Kapacita jednotek bude 351 cestujících.

Nové jednotky budou pojmenovány podle monarchy Jalal al-Din Mangburniho, který na území Uzbekistánu vládl ve 13. století. Jezdit mají na trase Taškent – Chiva.

Uzbekistán je jednou z dvaceti zemí světa s provozem vysokorychlostních vlaků. Dosud zde jezdí jednotky od Talga řady 250, provoz začal v roce 2011.

Pro uzbecké dráhy jde během roku o další velký kontrakt na dodávku nových vlaků. Loni na podzim podepsaly dohodu se Škodou Group na dodávku 30 elektrických jednotek.

Škoda Group podepsala smlouvu na dodávku 30 elektrických vlaků do Uzbekistánu

Tagy Hyundai Rotem UTY Uzbecké státní dráhy Uzbekistán VRT
47 komentářů