Tramvaj proti ruské genocidě. Prahu bude brázdit souprava na pomoc Ukrajině

Tramvaj na podporu Ukrajiny bude v Praze jezdit na lince 22. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czTramvaj na podporu Ukrajiny bude v Praze jezdit na lince 22. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.cz

S polepy se počítá na půl roku. „Snad to na konec války bude stačit,“ uvedl Hřib.

Zástupci Prahy a pražského dopravního podniku slavnostně pokřtili tramvajovou soupravu v ukrajinských barvách. Speciální polepy mají podpořit válčící zemi a zároveň prostřednictvím QR kódu nabídnout lidem možnost přispět na pomoc tamní armádě i civilní obraně.

Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) během představení tramvaje uvedl, že se tímto krokem Praha připojuje ke kampani evropských měst jako je Vídeň, Haag, Vilnius či Riga. „Projekt lidem umožňuje bezpečně přispět na pomoc Ukrajině před ruskou genocidou, která tam právě probíhá,“ řekl Hřib. 

Podle něj to není jediný krok, kterým Praha Ukrajinu podporuje. Připomněl okamžitou pomoc přes Člověka v tísni a dále poskytnutí 20 tramvají, čtyř autobusů, 400 kusů naftových topidel či 10 elektrocentrál. „Pevně doufám, že kampaň bude úspěšná a Ukrajina zvítězí,“ dodal Hřib. 

Za připojení se k fundraisingu Praze během křtu poděkoval ukrajinský chargé d’affaires Vitalij Usatyj. Vybrané příspěvky podle něj míří do ukrajinské národní banky a odtud přímo na účty ministerstev, kde slouží na humanitární pomoc, odminování, lékařskou péči či rekonstrukce. „Tato akce ukazuje, že Česko je našim spolehlivým partnerem,“ dodal.

Zatím na šest měsíců

Pro polepy byla vybrána tramvaj T3R.P z vozovny Strašnice. Poprvé bude v nových barvách nasazena na 33. pořadí ve středu v 16:30. Primárně bude jezdit na lince 22. 

Podle technického ředitele DPP Jana Šurovského je využití tramvaje z rodiny T3 symbolické. „Byla vyrobena v Tatře Smíchov, stejně jako desítky dalších určených v té době pro Sovětský svaz. V rámci něj jich nejvíc mířilo do Lotyšska a právě na Ukrajinu.“

Dodal, že naprostá většina vyřazovaných tramvají T3 našla druhý život na Ukrajině, třeba v Kyjevě či Charkově. Řadu vozů na Ukrajinu Praha také darovala, například dvě do v současnosti okupovaného Mariopolu. Dary budou podle Šurovského dále pokračovat.   

Podle náměstka Hřiba se s polepy počítá na šest měsíců, případně bude možné prodloužení. „Musíme doufat, že to na konec války bude stačit,“ uzavřel optimisticky Hřib. 

Tramvaj na podporu Ukrajiny bude v Praze jezdit na lince 22. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czTramvaj na podporu Ukrajiny bude v Praze jezdit na lince 22. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czTramvaj na podporu Ukrajiny bude v Praze jezdit na lince 22. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czTramvaj na podporu Ukrajiny bude v Praze jezdit na lince 22. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czTramvaj na podporu Ukrajiny bude v Praze jezdit na lince 22. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czTramvaj na podporu Ukrajiny bude v Praze jezdit na lince 22. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czKřest tramvaje na podporu Ukrajiny. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czTramvaj na podporu Ukrajiny pokřtil ukrajinský chargé d'affaires Vitalij Usatyj (vlevo), náměstek Zdeněk Hřib  a technický ředitel DPP Jan Šurovský (vpravo). Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.czTramvaj na podporu Ukrajiny bude v Praze jezdit na lince 22. Foto: Jan Nevyhoštěný, Zdopravy.cz
Tagy praha tramvaje DPP Zdeněk Hřib
59 komentářů