Hradec Králové zařadil do provozu nové autobusy SOR

Zahájení provozu nových autobusů SOR v Hradci Králové. Foto: DPMHKZahájení provozu nových autobusů SOR v Hradci Králové. Foto: DPMHK

Nové autobusy nahradí v provozu Citelisy a Citybusy.

Dopravní podnik města Hradce Králové (DPMHK) začíná postupně jezdit v ostrém provozu s deseti novými autobusy SOR NS 12 (6 kusů) a SOR NS 18 (4 kusy). Dopravce je převzal už v prosinci, čekalo se ale na instalaci odbavovacího systému.

Ke slavnostnímu uvedení do provozu došlo tento týden. SOR se stal loni na jaře vítězem soutěže na dodávku autobusů s naftovými pohonem. Za dvanáctimetrové autobusy zaplatil 5,25 milionu korun za kus, za kloubový 7,9 milionu korun. Celková hodnota zakázka je 63,1 milionu korun bez DPH. Hradec Králové je po Mostu druhým městem v zemi, kde jezdí kloubový SOR NS 18.  Prototyp se testoval už dříve právě v Hradci Králové. Záruka na nová vozidla je šest let.

Autobusy jsou vybaveny automatickou klimatizací prostoru pro cestující. V autobusech jsou také instalovány USB zásuvky. Sedačky mají koženkové čalounění. Autobusy jsou vybaveny systémem ECAS, který umožní změnu světlé výšky vozidla nezávisle na jeho zatížení či naklápění vozu v zastávce (kneeling), manuálně ovládanou vyklápěcí plošinou pro přepravu vozíčkářů (pro jejich snadnější nastoupení a vystoupení) vybavenou čidlem bránícím rozjezdu autobusu při vyklopené plošině, a jsou vybaveny kompletním systémem pro podávání informací nevidomým osobám s vazbou na povelový vysílač nevidomého.

Autobusy nahradí starší vozy Citelis a CityBus. V provozu jsou nasazovány pod evidenčními čísly 111 až 116 ( SOR NS 12) a 237 až 240 (kloubové vozy) na všech linkách.

Generální ředitel DPMHK Zdeněk Abraham byl nedávno hostem podcastu Cesty Zdopravy.cz.

Tagy Dopravní podnik města Hradce Králové DPMHK SOR Libchavy SOR NS 12 SOR NS 18
12 komentářů