Most jako první v zemi zařadil do pravidelného provozu nový kloubový autobus SOR NS 18 na naftu

Kloubový autobus SOR NS 18. Foto: Dopravní podnik měst Mostu a LitvínovaKloubový autobus SOR NS 18. Foto: Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova

Stejný typ autobusu vyjede příští týden poprvé i v Hradci Králové.

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova dnes poprvé nasadil do pravidelného provozu kloubový autobus SOR NS 18 s naftovým pohonem. Vozidlo s evidenčním číslem 97 jezdí na linkách 30 a 31. Most se stal prvním městem v Česku, kde je autobus nasazován pravidelně, nikoliv jen při předváděcích jízdách.

Nová generace autobusů SOR v kloubové verzi zatím jezdí na Slovensku, konkrétně v Nitře a Trenčíně. Objevil se také ve verzi na stlačený zemní plyn v Havířově. Už příští týden by měl nový kloubový autobus vyjet v Hradci Králové. SOR ho bude dodávat i v plně elektrické verzi, představil ho loni v závěru roku.

SOR Libchavy získal kontrakt na dodávku autobusu pro Most loni v dubnu, kdy vyhrál soutěž na celkem čtyři autobusy. Tři jsou standardní délky NS 12. Dopravce za čtyři autobusy zaplatí celkem 24,8 milionu korun.

Most se stal pro SOR jedním z prvních měst, kde začaly jezdit autobusy nové generace NS. Na rozdíl od předchozích nákupů se dopravní podnik rozhodl i pro investici do klimatizace salonu pro cestujících. Vozidla budou vybavena i zásuvkami USB pro nabíjení elektroniky. Autobus pro Most je dlouhý 18,75 metru, vejde se do něho 42 sedících a 132 stojících cestujících.

Tagy Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova SOR Libchavy SOR NS 18
23 komentářů