Hradec Králové promění křižovatku Fortna na kruhový objezd

Vizualizace podoby přestupního terminálu Fortna. Foto: MMHK.czVizualizace podoby přestupního terminálu Fortna. Foto: MMHK.cz

Součástí akce bude i proměna přestupního terminálu.

Hradec Králové chystá velkou proměnu přestupního terminálu a křižovatky Fortny pod schodištěm Bono Publico v centru Hradce Králové. Rekonstrukce má začít ještě v zimních měsících.

Soutěž s odhadovanou cenou 62 milionů korun vyhrála společnost M-Silnice, kterou radní v prosinci vyhlásili vítězem soutěže s nabídkou 52,6 milionů korun. Smlouva dosud nebyla podepsána. Většinu nákladů chce město pokrýt prostřednictvím dvou dotací.

Křižovatka ulic Komenského a Ignáta Hermana by se měla přeměnit na kruhový objezd. „Nyní je zde křižovatka ve tvaru písmene T, která především v době dopravní špičky působí poněkud chaoticky. Vytvořením kruhového objezdu by mohlo dojít především ke zvýšené bezpečnosti pro chodce a cyklisty, kterých se v této oblasti pohybují denně stovky až tisíce. Celkově by prostor mohl dostat nový řád a styl,“ řekl náměstek primátora pro oblast městských investic Jiří Bláha. Kromě této přeměny se dočkají úprav také chodníky a cesty v okolí, stejně jako autobusový terminál.

Upraveny budou silnice v okolí terminálu, sjezd u soudu, obratiště v ulici Jana Koziny, přilehlé parkoviště a ostrůvek na Orlickém nábřeží. Nový povrch získá také chodník u Moravského mostu. Dojde na přeměnu křižovatky Fortny na okružní. Úpravy čekají také chodník ke zdravotní škole, autobusové zastávky, vjezd do kasáren a místa pro přecházení. Rekonstrukce by měla být kompletně dokončena v první polovině roku 2023.

Na tuto akci chce město využít hned dvě dotace, a to z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) čerpaného v rámci Hradecko-pardubické aglomerace (ITI).

Tagy Fortna Hradec Králové M-Silnice
45 komentářů