V Hradci Králové otevřeli křižovatku Fortna po úpravě, uleví se dopravě

Křižovatka Fortna v Hradci Králové. Foto: MMHK.czKřižovatka Fortna v Hradci Králové. Foto: MMHK.cz

Stavba je zatím v režimu předčasného užívání.

Po osmi měsících zmizelo z Hradce Králové velké dopravní omezení. Skončily práce na úpravě křižovatky Fortna propojující ulice Ignáta Herrmanna a Komenského. Nově je okružní, nový vzhled získal i přilehlý dopravní terminál, kde přibyly nové autobusové zálivy. Kromě úprav křižovatky došlo k opravě blízkého Moravského mostu, který dostal nový povrch i technické prvky.

Stavba je od pátku otevřena v režimu předčasného užívání. „Řidiči se na objízdných trasách museli někdy potýkat se zdržením a hustým provozem, což by se nyní mělo výrazně zlepšit. Úpravami křižovatky Fortna i navazující ulice Ignáta Herrmanna se také podařilo splnit zásadní cíl, a to zvýšit bezpečnost a komfort chodců a cyklistů v této lokalitě,“ řekl investiční náměstek primátorky Lukáš Řádek.

Novou podobu dostalo i okolí tohoto dopravního uzlu. Upraveny byly vozovky poblíž přestupního terminálu, sjezd u soudu, obratiště v ulici Jana Koziny, parkoviště u malé haly zimního stadionu a ostrůvek na Orlickém nábřeží. Další opravy byly provedeny na chodníku ke zdravotní škole. Do prostoru byly také instalovány nové autobusové zastávky i doplněn městský mobiliář.

Poprvé se doprava v tomto prostoru otevřela v září, kdy mohly Fortnou projíždět přednostně vozy MHD a využívány byly provizorní zastávky. Nyní jsou opět navráceny na svá místa tak, jak tomu bylo před rekonstrukcí. Přestupní terminál a křižovatka Fortna jsou nyní otevřeny veřejnosti, a to díky povolení předčasného užívání. Kolaudace stavby bude provedena až na jaře 2023.

Přeměna dopravního terminálu a křižovatky Fortna vyšla město na 63,6 milionu korun včetně DPH. Velkou část financí se město chystá pokrýt z dotace, a to z Integrovaného regionálního operačního programu prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Dosáhnout by mohla až 43 milionů korun. Zakázku získala společnost M-Silnice.

Tagy Fortna Hradec Králové M-Silnice
5 komentářů