Hostivařská radiála má první územní rozhodnutí, týká se obchvatu Dolních Měcholup

Stavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravyStavba silnice. Ilustrační foto: ministerstvo dopravy

Hostivařská spojka propojí velký okruh kolem Prahy s vnitřním městským okruhem.

Pražská část Dolní Měcholupy může s nadějí vyhlížet obchvat, který ji zbaví dopravy proudící po Kutnohorské ulici. Magistrátní Odbor pozemních komunikací a drah aktuálně vydal územní rozhodnutí k obchvatu Dolních Měcholup, což má být zárodek tzv. Hostivařské radiály. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, lze se proti němu odvolat.

„Kromě vlastní Kutnohorské navazuje obchvatová komunikace v širších vztazích na západní straně na propojení Průmyslová – Kutnohorská s připojením na městský okruh v MÚK Rybníčky, na jihu pak na výhledové komunikační propojení Přátelství – Bečovská – MÚK Pražský okruh (SOKP) severně od Netluk,“ stojí v dokumentech magistrátu.

Obchvat Dolních Měcholup je navržen jako směrově nerozdělená dvoupruhová komunikace se zvětšenými zpevněnými i nezpevněnými krajnicemi pro možnost umístění stezky pro pěší, cyklostezky a protihlukových stěn. Jízdní pruhy budou mít šířku 3,5 metru, zpevněné i nezpevněné krajnice pak 1,5 metru.

Obchvat Dolních Měcholup. Pramen: MHMP/dokumentace EIA

Obchvat Dolních Měcholup. Pramen: MHMP/dokumentace EIA

Pokud jde o další části Hostivařské radiály, která bude mimo jiné fungovat i jako obchvat Uhříněvsi a spojka vnitřního městského okruhu s velkým pražským okruhem, nachází se ve fázi územního řízení. U spojky Průmyslová – Kutnohorská oznámil magistrátní odbor zahájení územního řízení letos v červnu, dokumentace k napojení na velký okruh se musela po podání žádosti loni v květnu doplňovat.

Budoucí Hostivařská spojka. Pramen: Praha 15

Budoucí Hostivařská spojka. Pramen: Praha 15

Stavba nabírá zpoždění, obchvat Dolních Měcholup se měl například dle dokumentace EIA stavět v letech 2020 až 2022. Hotov by měl být nicméně nejpozději s dokončením velkého silničního okruhu (D0) mezi Běchovicemi a Modleticemi v roce 2027. Novou radiálu má Praha na seznamu prioritních staveb.

Tagy Dolní Měcholupy Hostivařská spojka
15 komentářů