Hasiči uzavřeli hlavní tah mezi Bruntálem a Opavou. Silnice je neprůjezdná kvůli závějím

Dopravu v Moravskoslezském kraji již několik dní výrazně komplikuje počasí. Foto: Zdopravy.czDopravu v Moravskoslezském kraji již několik dní výrazně komplikuje počasí. Foto: Zdopravy.cz

Hasiči rozeslali lidem v oblasti výstražné SMS.

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) informoval na Twitteru o uzavírce silnice I/11 v úseku Malé Heraltice – Milotice nad Opavou. Za rozhodnutím stojí intenzivní tvorba sněhových závějí. Úsek je uzavřen pro veškerý provoz. Komunikace bude zřejmě uzavřená až do středy.

K informování občanů v okolí použili hasiči výstražné tzv. push SMS. Ty jsou aktivovány Národním operačním a informačním střediskem na žádost Krajského operačního a informačního střediska. Výstražné zprávy podporují všechny novější telefony, mezi jejich výhody patří možnost zacílit na skupinu obyvatel přihlášených v konkrétní oblasti bez ohledu na operátora.

Moravskoslezští hasiči si tuto technologii vyzkoušeli poprvé při nedávném taktickém cvičení složek IZS v Třinci. V Polsku se používají už delší dobu, lidé z okolí polských hranic jsou na ně díky tomu zvyklí z minulých let, kdy naše sousedy zasáhly například extrémní bouřky či silný vítr.

Dopravu zejména na Jesenické straně Moravskoslezského kraje stále komplikuje sníh. Na Bruntálsku jsou tak pořád uzavřeny některé úseky silnic. V terénu je podle silničářů všechna technika i posily. Kromě silnice I/11 jsou problémy například i na silnici I/45 v úseku Bruntál – Krahulčí nebo na silnici I/57 mezi Krnovem a Městem Albrechtice, kde je silnice sice zprůjezdněná, ale silničáři nedoporučují do tohoto úseku vjíždět. Situace je podobná i na Opavsku nebo ve vyšších polohách Beskyd. Stejně jako každou zimu je pro kamiony uzavřen jeden z hlavních tahů na Slovensko mezi obcemi Ostravice a Bílá.

V následujících dnech má následovat oteplení. Dopravní situaci ve vyšších polohách však může i nadále komplikovat ledovka, meteorologové totiž v kaji očekávají déšť, místy i mrznoucí.

Tagy Bruntál hasiči I/11 Opavsko silnice silnice I/11
10 komentářů