Hlavní nákladní koridor do Německa bude mimo provoz nejméně týden

Poškozený most po povodni v Dolním Žlebu, který zcela paralyzoval nákladní dopravu do Německa. Foto: Správa železnicPoškozený most po povodni v Dolním Žlebu, který zcela paralyzoval nákladní dopravu do Německa. Foto: Správa železnic

Po mezinárodní trati údolím Labe mohou jezdit zatím jen osobní vlaky.

Nejdříve příští středu budou moci nákladní dopravci využit hlavní železniční koridor z Děčína do Drážďan. Provoz je pro nákladní vlaky zastaven od sobotního podvečera, kdy došlo k zaplavení trati a také poškození jednoho z mostů v Dolním Žlebu. Pro bezpečný provoz je nutná sanace podemletého mostního pilíře.

„Ke zprovoznění jedné koleje pro nákladní dopravu by mělo dojít do příští středy, plné obnovení provozu podle plánovaného postupu opravných prací pak předpokládáme od nynějška do tří týdnů,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Nákladní dopravci tak čelí velké krizi, kdy nemají své vlaky kudy dostat do Německa, ostatní přechody jsou podstatně méně kapacitní. Největším dopravcům, ČD Cargo a Metransu, takto stojí desítky vlaků.

Kvůli bleskové povodni došlo k obnažení a vymletí základů pod opěrou 1. traťové koleje do hloubky až 2,5 metru. Úsekem mohou zatím projíždět osobní vlaky, rychlost je omezena na 30 km/h. Vlaky jezdí po druhé traťové koleji. Musí dojít k podbetonování pilíře.

Dopravci zatím zkouší různé cesty, jak dostat své zboží do Německa. Kromě trasování přes Cheb jde například o trasy přes Polsko nebo Rakousko.

Tagy Děčín - Bad Schandau Správa železnic
57 komentářů