Hlavní město „pípání“ v MHD. Konec papírových jízdenek se blíží, budou nové automaty

V ostravské MHD jezdí už více lidí na elektronickou jízdenku než papírovou. Foto: DPOV ostravské MHD jezdí už více lidí na elektronickou jízdenku než papírovou. Foto: DPO

Dopravní podnik Ostrava (DPO) potvrdil, že ke konci roku zcela zruší papírové jízdenky. Počet elektronických jízdenek zaplacených bezkontaktní platební kartou

Dopravní podnik Ostrava (DPO) potvrdil, že ke konci roku zcela zruší papírové jízdenky. Počet elektronických jízdenek zaplacených bezkontaktní platební kartou už přesáhl nadpolovičního podílu ze všech prodaných jízdenek.

DPO představil další data o velkém nárůstu počtu elektronických jízdenek v tiskové zprávě. Využívání této služby cestujícími od té doby nepřetržitě roste: z půl milionu plateb ve druhém pololetí roku 2016 na téměř 2,5 milionů plateb v prvním pololetí roku 2019. Rekord v počtu plateb padl v průběhu letošních Colours of Ostrava.

Ostrava je průkopníkem jednoduchého systému odbavení, kdy cestujícím stačí přiložit platební kartu ke čtecímu zařízení bez tisku papírové jízdenky. Za první pololetí takto cestující zaplatili 43 milionů korun. „Rekordy v počtech plateb bankovní kartou už tradičně padají během Colours of Ostrava. Letos jsme v pátek 20. 7., tedy v třetí den konání festivalu, zaznamenali téměř 29 tisíc plateb, čímž padl dosavadní rekord z loňských Colours, kdy to bylo přes 22 tisíc plateb za jediný den,“ říká předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.

Podíl prodaných elektronických jízdenek loni v listopadu přesáhl 50 % všech prodaných jízdenek. „Aktuálně je to přes 55 % ve prospěch elektronických jízdenek. I proto jsme se rozhodli k 31. 12. 2019 prodej papírových jízdenek jako první dopravní podnik v Česku úplně zrušit. Slibujeme si od toho zjednodušení celého systému prodeje jízdenek a hlavně výraznou úsporu v nákladech,“ dodává Daniel Morys.
Od konce papírových jízdenek si DPO slibuje především finanční úsporu. Ročně má ušetřit kolem 15 milionů korun.

Dopravní podnik Ostrava už se na konec připravuje i tím, že chystá speciální automaty na výdej takzvaných ultralight karet. Ty umožní cestujícím bez platební karty si koupit takzvanou kreditní jízdenku. Zakázku na dodávku 35 automatů vyhrála za necelých 14 milionů korun společnost Diebold Nixdorf.

Automaty budou umístěny na stěžejních zastávkách, které slouží jako významné přepravní uzly, a to zejména ve vztahu k návštěvníkům Ostravy. Do budoucna se počítá s jejich umístěním i na P+R parkovištích,“ řekla mluvčí DPO Karolína Rycková. Podle ní budou automaty vydávat kreditní jízdenku (ultralight karta) a budou umět obsluhovat i kartu ODISKa. „Kreditní jízdenka společně s bankovní platební kartou postupně nahradí papírové jízdenky,“ dodala Rycková.

Tagy bezkontaktní platby v MHD dopravní podnik ostrava odbavení bezkontaktní kartou papírové jízdenky
41 komentářů