Historická výtopna v Chocni se stala kulturní památkou

Výtopna Choceň. Pramen: YoutubeVýtopna Choceň. Pramen: Youtube

Ministerstvo kultury prohlásilo kruhovou výtopnu depa v Chocni na Orlickoústecku za kulturní památku. Historický objekt tak zřejmě nebude muset ustoupit

Ministerstvo kultury prohlásilo kruhovou výtopnu depa v Chocni na Orlickoústecku za kulturní památku. Historický objekt tak zřejmě nebude muset ustoupit výstavbě nadjezdu nad tratí na Týniště nad Orlicí. Rozhodnutí ministerstva dosud nenabylo právní moci, účastníci mají patnáctidenní lhůtu od doručení na podání rozkladu, uvedla Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva kultury.

Účastníky řízení byly České dráhy a Správa železnic. První organizaci patří budovy a okolní pozemky, druhé pozemky pod budovami. Správa železnic v minulosti proti památkové ochraně vystupovala. Státní organizace namítala, že některé související pozemky není možné prohlásit za kulturní památku, protože jsou dotčené plánovanými úpravami trati, uvedl dříve její mluvčí Marek Illiaš. Kvůli možné památkové ochraně ale Správa železnic přehodnotila svůj původní záměr na modernizaci traťového úseku Týniště nad Orlicí – Choceň a zpracovala i variantu, která se výtopny nedotkne.

Výtopna má historickou i technickou hodnotu, byla vybudována v roce 1875. Kruhová budova ve stylu typových projektů rakouskouherských státních drah StEG z roku 1875 je podle Národního památkového ústavu jedinečně dochovaným zástupcem svého druhu. Stavba zahrnuje správní část a deset stání pro lokomotivy přístupných přes střední točnu.

Klub přátel kolejových vozidel Brno chtěl z výtopny vytvořit železniční muzeum. Na jejím odkoupení by se mohl podílet Pardubický kraj.

ČTK

Tagy České dráhy Správa železnic výtopna Choceň
85 komentářů