Havlíček zrušil zakázku na mýtného supervizora, kontrola mýta přejde nejspíše pod stát

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Ministr dopravy Karel Havlíček zastaví zakázku na mýtného supervizora, kterou měla získat za 210 milionů korun na deset let společnost

Ministr dopravy Karel Havlíček zastaví zakázku na mýtného supervizora, kterou měla získat za 210 milionů korun na deset let společnost CGI. Stejné práce by měl pro Ředitelství silnic a dálnic provádět levněji státní podnik Cendis.

Havlíček zrušení zakázky oznámil na twitteru. „Službu pro ŘSD může dělat státní CENDIS, který je pod resortem dopravy. Ušetříme desítky milionů a audit mýta bude mít stát pod větší kontrolou,“ uvedl Havlíček.

Mýtný auditor má hlídat státu, zda společnost SkyToll plní ve smlouvě stanovené ukazatele úspěšnosti výběru mýta. Pokud by byly nižší než ve smlouvě, musel by SkyToll doplácet nevybrané mýto a ještě by ho stát penalizoval. Ještě před svým odvoláním ale uzavření smlouvy zakázal bez konzultace ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Varianta s Cendisem počítá, že se spojí dohled nad mýtem s kontrolou placení dálničních známek a stát tato služba vyjde levněji.

Společnost CGI nabídla v zakázce méně než Kapsch, který soutěž na supervizora napadl kvůli hodnotícím kritériím. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale minulý týden námitky pravomocně zamítl.

CGI auditovalo i dřívější mýtný systém provozovaný společností Kapsch. Kvůli řízení u ÚOHS ministerstvo dopravy ale v létě začalo pracovat na záložní variantě pro případ, že bude zakázka zrušena. Jednou z verzí proto bylo, že by kontrolu mýtného systému začal zajišťovat na základě přímého zadání státní podnik Cendis.

ŘSD ve svém prohlášení po verdiktu antimonopolního úřadu uvedlo, že je nepravděpodobné, že by již probíhající výběrové řízení bylo úřadem zrušeno. „A tak úvahy o tom, že by předmětnou zakázku ŘSD zadalo bez výběrového řízení Cendisu, již nejsou aktuální, protože podle právního názoru ŘSD není dán žádný zákonný titul k tomu, aby probíhající zadávací řízení zrušilo ze své vůle,“ uvedlo ŘSD v prohlášení.

Na konci loňského roku exministr dopravy Vladimír Kremlík v dopise zakázal ŘSD podepisovat bez předchozího projednání s ministerstvem dopravy jakoukoliv smlouvu s CGI.

Tagy Cendis CGI Ministerstvo dopravy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD ČR Supervizor mýta
6 komentářů