Havlíček plánuje personální změny v Českých drahách

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Pracujeme na posílení Českých drah na úrovni finančně-krizového řízení, řekl ministr.

Rok a čtvrt po velké obměně představenstva čeká České dráhy zřejmě opět střídání v nejvyšším vedení. Oficiálním důvodem je složité období, kterým dopravce nyní prochází. Neoficiálním pak nespokojenost s vedením.

ČD čeká v důsledku covid-19 a s tím spojeným fatálním propadem cestujících velmi náročné období a z tohoto důvodu musíme posílit společnost na úrovni finančně-krizového řízení. Na tom nyní pracujeme,“ řekl deníku Zdopravy.cz ministr dopravy Karel Havlíček na dotaz, zda se řeší odvolání současného předsedy představenstva Václava Nebeského. Přímé odpovědi na konec loni jmenovaného manažera se vyhnul.

Podle informací deníku Zdopravy.cz není ministerstvo s Nebeského činností příliš spokojeno a manažer nemá ministrovu podporu. Firma už avizovala velké dopady pandemie do hospodaření, mluví o třímiliardovém výpadku tržeb. Nedávno dopravce ztratil další část výkonů, od prosince přijde o provoz rychlíků linky R14 z Liberce do Pardubic a Ústí nad Labem.

O možných personálních změnách se v oboru mluví posledních několik dní. Mohlo by k nim dojít už příští týden v pátek při plánovaném jednání dozorčí rady, která má personální změny v pravomoci. Podle některých zdrojů je pravděpodobný konec Patrika Horného, který zodpovídá za finance. Teprve po něm má podle zdrojů redakce dojít k odvolání Nebeského. V oboru se nyní mluví o tom, že by ho mohl vystřídat Ivan Bednárik, dosavadní šéf ČD Cargo. Ten se k těmto úvahám nechtěl nijak vyjadřovat.

České dráhy zažívají relativně klidné personální období, po dlouhé době mají i kompletní pětičlenné představenstvo. K největší změně došlo loni v září, kdy do čela nastoupil Václav Nebeský, který přitom za sebou neměl téměř žádné zkušenosti s řízením větší firmy.

Tagy České dráhy představenstvo Českých drah Top
116 komentářů