GW Train vypsal tendr na osazení ETCS do motoráků řady 845

Jednotky řady 845 společnosti GW Train Regio. Foto: GWTRJednotky řady 845 společnosti GW Train Regio. Foto: GWTR

Půjde zřejmě o vůbec první instalaci ETCS do motoráků 845. Předpokládaná hodnota zakázky je 130 milionů korun.

Zabezpečovacího systému ETCS by se na českých kolejích měla dočkat další řada vozidel, konkrétně motoráky 845 z vozového parku společnosti GW Train Regio. Firma aktuálně vypsala tendr na instalaci systému do osmi vozidel, předpokládaná hodnota zakázky je 130 milionů korun.

Firma vozidla řady 845 využívá pro zajištění rychlíkové linky R25 Plzeň – Most (pět kusů), regionální linky U52 Žatec – Louny – Lovosice – Ústí nad Labem (tři kusy) a na lokálkách v jihočeské části Šumavy (čtyři kusy). ETCS má dostat osmička vozidel ze severozápadních Čech.

Motorové jednotky 845 se vyráběly v Německu ve druhé polovině 80. let. V České republice je po modernizaci využívá vedle GW Trainu také Arriva a RegioJet. GW Train bude nejspíš vůbec prvním dopravcem, který je bude mít s ETCS. Uzávěrka pro podání nabídek je zatím 5. srpna. Rozhodovat bude výhradně cena, hotovo by mělo být do konce roku 2027.

K investicím do vozidel se dopravce zavázal loni na podzim, kdy mu ministerstvo dopravy prodloužilo smlouvu na rychlíky Plzeň – Most do roku 2031. Výhradní provoz pod ETCS by zde měl být zaveden v roce 2028. „Smlouva je prodloužena i po dohodě s kraji z důvodu významné investice do vozidel,“ uvedl v listopadu mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Vozidla by měla dostat také například klimatizaci.

Na instalaci ETCS využije dopravce dotace.

Tagy ETCS GW Train Regio GWTR
35 komentářů