Golf není po dlouhé době nejprodávanějším autem v Evropě. Auta na baterky mají už šestinu trhu

Renault Clio. Foto: RenaultRenault Clio. Foto: Renault

Automobilový krize nahrává elektromobilům, v červnu jejich podíl na evropském trhu přesáhl u nových registrací již 16 %.

Náběh nové verze modelu Volkswagen Golf přináší po letech střídání v čele žebříčku nejprodávanějších aut v Evropě. Německá značka jen těsně uhájila své prvenství v žebříčku nových registracích aut podle značek. Škoda Auto na klesajícím trhu dál posiluje svůj podíl a i v červnu skončila v první pětce nejprodávanějších aut.

Podle dnes zveřejněných výsledků počtu registrací nových vozidel klesl v Evropě trh s novými auty v červnu o 22,3 %, za celé pololetí o 38,1 %. Jediným velkým trhem, který rostl, byla v červnu Francie (+1,2 %), což Asociace evropských výrobců automobilů vysvětluje hlavně vládní podporou nákupu nových nízkoemisních vozidel.

Podle analýzy společnosti JATO Dynamics ukazují čerstvá data několik trendů: roste trh s elektromobily a vozy kategorie SUV. Na jeden nově registrovaný elektromobil připadlo v červnu 1,7 aut jezdících na diesel. Podíl SUV dosahuje už 40 % celého trhu.

Globální pandemie urychlila nástup elektrických a hybridních automobilů v Evropě,“ uvádí zpráva JATO Dynamics. Zatímco prodeje aut čistě se spalovacím motorem spadly v červnu o 32 %, počet nově registrovaných aut s pohonem na baterie dosáhl 183 300 vozů, což je podíl 16,2 %, téměř jedna šestina.

Registrace nových aut na evropském trhu v červnu 2019. Foto: JATO Dynamics

Registrace nových aut na evropském trhu v červnu 2019. Foto: JATO Dynamics

Felipe Munoz z JATO Dynamics růst zájmu o elektromobily vysvětluje kombinací více faktorů, zejména pak velkou podporou a pobídkami ze strany vlády, snižováním ceny i větší důvěře zákazníků v tuto technologii. V prodejích vedou stále hybridy, mají přes polovinu segmentu vozů s pohonem na baterie.

Druhý měsíc v řadě spadl z pozice nejprodávanějšího auta v Evropě Volkswagen Golf. Důvodem je především náběh nové generace, který znamená méně vozů na trhu. Evropskou jedničkou je nyní Renault Clio. Renault zažívá úspěšné měsíce, v počtu registrovaných aut za červen byl jen těsně za Volkswagenem. Podpora francouzského trhu je patrná i na výsledcích dalších značek, Peugeot byl v červnu třetí.

Tagy ACEA registrace nových vozidel renault Renault Clio volkswagen VW Golf
78 komentářů