Gera vybrala náhradu za tramvaje ČKD Tatra. Stadler dodá do Durynska vozidla TINA

Tramvaj Stadler TINA pro Gera Verkehrs- und Betriebsgesellschaft  mbH. Foto: Stadler RailTramvaj Stadler TINA pro Gera Verkehrs- und Betriebsgesellschaft  mbH. Foto: Stadler Rail

Nové tramvaje vyjedou v roce 2026, nabídnou větší kapacitu.

Společnost Stadler Rail uspěla v dalším městě se svojí tramvajovou řadou TINA. Pro dopravní podnik Gera Verkehrs und Betriebsgesellschaft mbH (GVB) dodá šest nových tramvají s opcí na dodávku tří dalších. V provozu nahradí české tramvaje Tatra z 80. let minulého století.

Kontrakt oznámil GVB v tiskové zprávě. Pětičlánkové tramvaje pro třetí největší město Durynska jsou kompletně nízkopodlažní, budou mít kapacitu 270 cestujících, z toho 101 sedících. Součástí budou multifunkční prostory pro přepravu vozíčkářů, kočárků nebo jízdních kol. První budou dodány v roce 2026.

Tramvaj Stadler TINA pro Gera Verkehrs- und Betriebsgesellschaft  mbH. Foto: Stadler RailTramvaj Stadler TINA pro Gera Verkehrs- und Betriebsgesellschaft  mbH. Foto: Stadler Rail

Hodnota zakázky je téměř 38 milionů eur. Tramvaje jsou podle vedení města důkazem toho, že věří nárůstu počtu cestujících. Dokládá to i na délce tramvají: nové tramvaje TINA budou dlouhé 43 metrů, zatímco naposledy pořízené tramvaje NGT8G od Alstomu jsou 30 metrů dlouhé. „Je to krok k úplné bezbariérovosti provozu,“ uvedl jednatel GVB Thorsten Rühle.

Nákup nových tramvají má umožnit postupné vyřazení zbývajících vozidel KT4D z produkce ČKD Tatra. Těch jezdí stále po městě 22.

Pro Stadler jde o šestého zákazníka pro nejnovější generaci tramvají TINA, jako první vyjely v Darmstadtu.

Nová tramvaj od Stadleru vyjíždí. TINA začala vozit cestující v Darmstadtu

Tagy Gera Gera Verkehrs- und Betriebsgesellschaft  mbH Stadler Rail Stadler TINA
27 komentářů