General Motors zavře pět továren, opouští výrobu menších aut

Automatizovaná výroba vozidel v General Motors. Foto: GMAutomatizovaná výroba vozidel v General Motors. Foto: GM

Jeden z největších výrobců automobilů na světě oznámil velké škrty a snižování nákladů. Firma během dvou let uzavře celkem pět

Jeden z největších výrobců automobilů na světě oznámil velké škrty a snižování nákladů. Firma během dvou let uzavře celkem pět továren.

General Motors, který byl ještě před několika lety největším producetem aut na světě, oznámil změny v tiskové zprávě

Zavírání se týká tří montážních závodů a dvou motoráren v USA a Kanadě. Firma chce tímto krokem ušetřit 6 miliard dolarů ročně a stát se konkurenceschopnější než dosud. O místo tak přijde 14 tisíc lidí.

GM postupně končí s výrobou modelů Chevrolet Cruze, Volt a Impala, jedním z důvodů je i odklon amerických zákazníků zpět k větším autům. Navíc americký trh od rekordu v roce 2016 začíná klesat.

Výkonná ředitelka GM Mary Barra chce více automobilku zaměřit na budoucnost v podobně samořiditelných vozů, služeb sdílených vozidel a elektrických aut. Firma se chce stát lídrem v oblasti elektromobility a autonomního řízení.

Oznámení o škrtech překvapilo příjemně investory, akce firmy začaly růst. Ke škrtům firma přistoupila jen chvíli poté, co oznámila překvapivě dobré výsledky za třetí čtvrtletí. „Celý obor se rychle mění a musíme na to být velmi dobře připraveni. Proto k tomuto kroku přistupujeme, když se nám daří,“ řekla Barra.

Tagy General Motors propouštění v automobilovém průmyslu
5 komentářů