FT: Arrivu má koupit infrastrukturní fond I Squared Capital 

Scania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva CityScania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva City

Transakce má snížit zadluženost Deutsche Bahn.

Největší autobusový dopravce v Česku má v příštích dnech změnit majitele. Podle listu Financial Times současný majitel Deutsche Bahn finišuje jednání s infrastrukturním fondem I Squared Capital o koupi celé Arrivy včetně byznysu v České republice.

Společnost I Squared Capital se sídlem v Miami má koupit celou Arrivu, tedy aktuálně její byznys s vlaky a autobusy v celkem deseti zemích. Deutsche Bahn už dříve prodala část svých firem v Dánsku, Polsku, Švédsku a Srbsku. V Česku firma zaměstnává přes tři tisíce lidí. Je největším autobusovým dopravcem v zemi a třetím největším osobním dopravcem na železnici.

Deutsche Bahn prodává švédskou Arrivu finským státním drahám VR

Cena za transakci je podle Financial Times 1,6 miliardy dolarů, tedy přes 37,4 miliardy korun. I Squared Capital je soukromým fondem, který investuje do dopravní, telekomunikační a energetické infrastruktury. Spravuje aktiva v hodnotě přes 37 miliard dolarů.

Deutsche Bahn o prodeji Arrivy mluví několik let, britského dopravce koupila v roce 2010. Prodej má státnímu dopravci pomoci snížit jeho zadluženost.

Pokud bude transakce v příštích dnech oznámena, půjde o další velký obchod v evropské dopravě. Včera oznámily rakouské spolkové dráhy, že kupují byznys společnosti Go-Ahead v Německu.

Velké přesuny na německé železnici. Go-Ahead prodal svůj byznys regionální dopravy rakouským drahám

Tagy Arriva Deutsche Bahn I Squared Capital
30 komentářů