Frýdlantsko bude přes léto bez vlaků. ČD zveřejnily detaily k velké výluce, kraj do ní rozkopal silnici u trati

Motorový vůz 840 Stadler RS1 ve stanici Mníšek u Liberce. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraMotorový vůz 840 Stadler RS1 ve stanici Mníšek u Liberce. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Omezení potrvá jedenáct týdnů, vzniknou čtyři linky náhradní autobusové dopravy.

Na komplikace se během léta musejí připravit cestující mezi Frýdlantským výběžkem a Libercem. Důvodem je výluka na trati z Liberce do Frýdlantu, která přeruší provoz od 8. července až do 20. září. Během výluky dojde k rekonstrukci úseku z Krásné Studánky do Mníšku.

České dráhy dnes zveřejnily detaily o organizaci náhradní autobusové dopravy. Kvůli opravě několika kilometrů musejí přerušit provoz i na tratích ve Frýdlantském výběžku, kam nemají jak dostat přes úsek v rekonstrukci svá vozidla.

Dopravce se musel vypořádat i s jinou komplikací. Liberecký kraj do výluky naplánoval velké dopravní omezení mezi Mníškem a Oldřichovem v Hájích. Část autobusů ale tímto úsekem projede. Smůlu mají cestující s koly, jejich přeprava je zcela vyloučena. Přeprava kočárků je možná jen do vyčerpání kapacity autobusů, vozíčkáři a větší skupiny se musejí dopředu objednat.

Frýdlantsko bude 11 týdnů bez vlaků. Kraj do výluky uzavřel silnici, jindy ji kvůli dotaci opravit nejde

Zakázku za 189,6 milionu korun získala společnost Chládek a Tintěra, Pardubice. Součástí zakázky je oprava 3,5 kilometru kolejí, více než jednoho kilometru železničního spodku, jednoho propustku, pěti železničních přejezdů a sanace tří skalních zářezů. Modernizovat se bude také nástupiště na nádraží v Mníšku i zabezpečovací zařízení.

Výluka proběhne v souběhu s opravou silnice III/2904 mezi Mníškem a Oldřichovem v Hájích, kterou na začátku června zahájil Liberecký kraj. Průjezd po této silnici, která je jednou ze dvou komunikací spojující Liberecko s Frýdlantskem, je zakázán, autobusy však dostaly výjimku. Do některých zastávek a stanic musejí cestující počítat s prodloužením jízdních dob. Například dosud vlak z Liberce do Hejnic jede 34 minut, náhradní autobusy počítají se 44 minutami.

Kompletní výlukové jízdní řády jsou na stránkách Českých drah. Dopravce zavede celkem čtyři linky:

– Linka A – je zastávková a je vedena v úseku Liberec – Raspenava – Bílý Potok pod Smrkem/Frýdlant v Čechách a zpět.
– Linka B – je vedena v úseku Liberec – Mníšek u Liberce – Frýdlant v Čechách – Černousy a zpět. Linka B je v úseku Liberec – Mníšek u Liberce – Frýdlant v Čechách přímá bez dalších zastávek.
– Linka C – je vedena v úseku Liberec – Mníšek u Liberce – Frýdlant v Čechách – Nové Město pod Smrkem (– Jindřichovice pod Smrkem) a zpět. Linka C je v úseku Liberec – Mníšek u Liberce – Frýdlant v Čechách jako přímá.
– Linka D – je vedena v úseku Raspenava – Frýdlant v Čechách a zpět. Linku mohou využít cestující ze/do zastávek Oldřichov v Hájích, Raspenava a také zastávek ze/ve směru od Bílého Potoka pod Smrkem ve/ze směru do Frýdlantu v Čechách a dalších směrů.

Tagy 037 Liberec - Frýdlant - Černousy 037 Liberec - Jindřichovice pod Smrkem náhradní autobusová doprava Správa železnic výluka
35 komentářů