Frýdlantsko bude 11 týdnů bez vlaků. Kraj do výluky uzavřel silnici, jindy ji kvůli dotaci opravit nejde

Regionova na trati mezi Frýdlantem a Libercem u Krásné Studánky. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRegionova na trati mezi Frýdlantem a Libercem u Krásné Studánky. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Podle obou investorských organizací nejde stavby provést jindy než letos.

Liberecký kraj si nedávno postěžoval na špatnou koordinaci výluk Správy železnic. Sám svým obyvatelům ale během letních měsíců ukáže, jak organizace dopravy v jeho podání vypadá.

K již zahájené opravě jedné ze dvou přístupových silnic z Liberecka do Frýdlantského výběžku a její uzavírce přibude ještě výluka na železniční trati z Liberce do Frýdlantu v úseku Krásná Studánka – Mníšek u Liberce. Ta přinese kompletní přerušení železniční dopravy nejen na této trati, ale v celém Frýdlantském výběžku. Kraj a Správa železnic tvrdí, že výluku a opravu silnic jinak naplánovat nešlo.

České dráhy potvrdily, že po období výluky nebudou mezi Libercem a Frýdlantským výběžkem jezdit žádné vlaky. „Po období výluky, kterou nyní Správa železnic plánuje na termín 8. 7. – 20. 9., budou všechny osobní vlaky 63xx a 16xxx v úsecích Liberec – Černousy, Jindřichovice pod Smrkem, Bílý Potok pod Smrkem nahrazeny náhradní autobusovou dopravou,“ řekl mluvčí Českých drah Filip Medelský. I když v opravě bude jen pár kilometrů trati, jde o důsledek izolovanosti Frýdlantska od zbytku české železniční sítě. Jediným možným řešením by bylo vozidla mezi libereckým depem a ostatními tratěmi ve výběžku přepravovat velkou oklikou přes Polsko.

Do části Jizerek přes rok objížďkou. Začíná rekonstrukce „trojky“ na Hejnicko

Správa železnic o výluce mluvila již minulý rok. „Stavbu v úseku Krásná Studánka – Mníšek nelze odkládat, aby nedošlo k omezení provozních parametrů,“ řekl mluvčí Správy železnic. Zakázku za 189,6 milionu korun získala společnost Chládek a Tintěra, Pardubice. Součástí zakázky je oprava 3,5 kilometru kolejí, více než kilometru železničního spodku, jednoho propustku, pěti železničních přejezdů a sanace tří skalních zářezů. Modernizovat se bude také nástupiště na nádraží v Mníšku i zabezpečovací zařízení.

Dotace na prvním místě

Výluka proběhne v souběhu s opravou silnice III/2904 mezi Mníškem a Oldřichovem v Hájích, kterou na začátku června zahájil Liberecký kraj. Průjezd po této silnici, která je jednou ze dvou komunikací spojující Liberecko s Frýdlantskem, je zakázán.

Podle mluvčí Libereckého kraje Andrey Fulkové souběh této konkrétní uzavírky a výluky řešil kraj od podzimu 2023. „Z dalších jednání již vyvolaných Krajským koordinátorem veřejné dopravy pak vyplynulo, že ani jedna rekonstrukce nemůže být odložena,“ uvedla Fulková. Definitivní podoba jízdních řádů po dobu výluky má být zveřejněna v příštích dnech.

Jednou z podmínek, proč nemohla být oprava odložena, je i dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury. „Obce uspěly se žádostí o dotaci na vybudování chodníků ze SFDI a dle podmínek poskytovatele dotace musí být akce dokončena do konce následujícího roku po uzavření smlouvy o poskytnutí dotace. Svým rozsahem se jedná o stavebně náročnou akci rozloženou na dvě stavební sezony (celkem 390 dnů), smluvní náklady dosahují téměř 75 mil. Kč. Z těchto důvodů nebylo možné posunout zahájení stavby na příští stavební sezonu,“ dodala Fulková.

Tagy 037 Liberec - Frýdlant - Černousy Frýdlantsko III/2904 koordinace výluk
61 komentářů