Frýdlantské okresní dráhy budou ve svém, kraj přispěje na odkup budov

Železniční muzeum Frýdlantských okresních drah. Foto: Vlastimil KučeraŽelezniční muzeum Frýdlantských okresních drah. Foto: Vlastimil Kučera

Muzeum funguje od roku 2008, peníze získá mikroregion.

Spolek Frýdlantské okresní dráhy, který se dlouhodobě snaží o obnovu úzkorozchodné železnice mezi Frýdlantem a Heřmanicemi, dosáhl důležitého úspěchu ve svých rozvojových plánech.

Liberečtí krajští radní odsouhlasili příspěvek ve výši 3,4 milionu korun Mikroregionu Frýdlantsko na odkup nemovitostí, které Frýdlantské okresní dráhy využijí pro svoji stálou muzejní expozici. V objektech už nyní působí se svým muzeem, ale jsou v pronájmu. Dobrovolný svaz obcí je proto bezplatně spolku převede.

Dotace bude využita výhradně na pořízení nemovitostí v rámci projektu Heřmanička – nádraží Frýdlant. Objekty poté dostane k bezplatnému užívání Spolek Frýdlantské okresní dráhy, který je má prozatím pouze v pronájmu. Budou sloužit pro provoz železničního muzea, jež má v regionu mnohaletou tradici. Lze si tam prohlédnout několik zajímavých, převážně úzkorozchodných vozidel včetně provozuschopné motorové lokomotivy. Považuji za důležité připomínky historických dopravních a technických zajímavosti zachovávat i pro budoucí generace,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Spolek Frýdlantské okresní dráhy by také rád obnovil turistický provoz mezi nádražím a muzeem, což by ještě více zvýšilo turistickou atraktivitu regionu.

Muzeum Spolku Frýdlantské okresní dráhy bylo slavnostně otevřeno 28. června 2008 v bývalé lokomotivní výtopně ve Frýdlantě v Čechách. V jeho expozici mohou zájemci nalézt výstavu fotografií, dokumentů a artefaktů z historie provozu tratí, zejména pak úzkorozchodné dráhy Frýdlant – Heřmanice, historickou úzkorozchodnou motorovou lokomotivu T 36.002, úzkorozchodné vozy DF/u 651, C/u 441, Z/u 2024 v renovaci, ukázku přepravy vozu normálně rozchodné železnice řady Ztrc na úzkorozchodných podvalnících, modelovou zahradní železnici LGB nebo projekci počítačové simulace provozu Heřmaničky. Muzeum nabízí k prodeji také pohlednice či suvenýry.

Více o muzeu jsme psali zde.

Tagy Frýdlantské okresní dráhy Železniční muzeum Frýdlantských okresních drah
11 komentářů