Francouzský úřad řeší problém Boeingu 777 při přistání. Letadlo se naklánělo, nereagovalo na piloty

Boeing 777-300 společnosti Air France. Foto: Air FranceBoeing 777-300 společnosti Air France. Foto: Air France

Od pondělního incidentu letadlo Air France ještě znovu nevzlétlo.

Úřad pro vyšetřování příčin leteckých nehod ve Francii Bureau d’Enquêtes et d’Analyses (BEA) zahájil vyšetřování průběhu letu Boeingu 777-300 registrace F-GSOJ. Při přiblížení na přistání do Paříže na letiště Charles de Gaulle si piloti začali stěžovat, že letoun nejde ovládat a nereaguje na kroky, které učinili.

Letadlo přistálo na druhý pokus, jak ukazuje záznam letu na Flightradar24.com. K události došlo v pondělí, od té doby znovu nevzlétlo.  BEA incident označila jako vážný.

Šlo o let Air France AF011 z New Yorku. BEA mluví o „nestabilitě ovládání letadla“ před přistáním. Letadlo se začalo před přistáním naklánět na levou stranu. Piloti se nakonec rozhodli přistání přerušit. Na druhý pokus již nedošlo k žádnému problému a letadlo přistálo normálně.

Server Avherald.com uvedl, že svědci zachytili na vysílačce u letiště vzrušenou debatu pilotů s řídicí věží i hluk varování přístrojů v kokpitu upozorňující na možné problémy. „Letadlo se úplně zbláznilo,“ postěžoval si pilot podle záznamu. Řídící mu odpověděl, že vidí, jak se naklonilo na levou stranu.

Tagy air france BEA Boeing 777-300
15 komentářů