Francouzský soud zprostil Airbus a Air France obvinění kvůli havárii z roku 2009

Airbus A330 společnosti Air France. Foto: Pawel Kierzkowski - Wikimedia CommonsAirbus A330 společnosti Air France. Foto: Pawel Kierzkowski - Wikimedia Commons

Ve Francii to bylo poprvé, kdy justice posuzovala možné neúmyslné zabití společností.

Soud v Paříži dnes zprostil společnosti Air France a Airbus obvinění z neúmyslného zabití, kterému čelily kvůli havárii letadla na lince z Ria de Janeira do Paříže v roce 2009, při níž zemřelo 228 lidí. O rozhodnutí soudu informovaly agentury AFP a AP. Pokud došlo k pochybením, jejich spojitost s nehodou není jistá a nemohla být prokázána, uvedl podle AFP soudce.

Dopravce i výrobce letadel odpovědnost odmítali a požadovali zamítnutí žaloby. Možným pochybením se zabývali dva prokurátoři, každý měl na starosti jednu větev případu, píše BFTM. Procesy trvaly celkem devět týdnů.

Musím konstatovat, že vzhledem k tehdejším vědeckým poznatkům nebylo možné konstatovat žádné trestně právní pochybení,“ uvedl jeden ze soudců podle BFM TV.

Ve Francii to bylo poprvé, kdy justice posuzovala možné neúmyslné zabití společností, píše agentura Reuters. V případě odsouzení firmám hrozila pokuta až 225 000 eur (5,3 miliony korun).

Stroj Airbus A330 letu AF447 se zřítil do Atlantiku 1. června 2009. Na jeho palubě zemřelo 228 cestujících a členů posádky tří desítek národností. Šlo o nejhorší havárii v dějinách Air France. Trosky stroje se našly až o téměř dva roky později v hloubce 3 900 metrů. Vyšetřovací zpráva z roku 2012 uvedla, že k nehodě přispěly nedostatky ve vybavení letounu a nevhodné reakce vystresovaných pilotů. Série odborných analýz mimo jiné ukázala, že piloty zmátla námraza na rychlostních sondách a stroj havaroval za méně než pět minut.

Aerolinky Air France byly obviněny, že své piloty nedostatečně proškolily. Výrobce Airbus pak podle prokuratury podcenil následky selhání čidel. Prokuratura nicméně při závěrečné řeči loni v prosinci uvedla, že odpovědnost firem nelze prokázat.

Tagy AF447 air france Airbus
10 komentářů