Francouzské dráhy SNCF převezmou rychlovlaky Thalys, spojí je pod značku Eurostar

Rychlovlak společnosti Thalys z Bruselu přijíždí do Rotterdamu. Foto: Jan SůraRychlovlak společnosti Thalys z Bruselu přijíždí do Rotterdamu. Foto: Jan Sůra

Eurostar přesune své sídlo z Londýna do Bruselu.

Evropská komise povolila francouzským státním dráhám převzetí společnosti THIF Factory, která je provozovatelem rychlovlaků Thalys. Jde o první krok, který má vést ke sloučení značek rychlovlaků Thalys a Eurostar.

Vyplývá to z informací na stránkách Komise. „Komise dospěla k závěru, že navrhované spojení nevyvolá žádné obavy z narušení hospodářské soutěže vzhledem k jeho velmi omezenému dopadu na strukturu trhu,“ píše se ve zprávě.

Plán vznikl už v roce 2019, přerušila ho ale pandemie koronaviru a snížená poptávka po cestování. Jde zatím o první krok k většímu propojení se společností Eurostar provozující vlaky mezi kontinentální Evropou a Velkou Británií. Zatímco původní plán počítal s vybudováním nové společné značky Green Speed, nyní se mluví o přejmenování Thalys na Eurostar.

V Eurostaru již nyní drží většinu francouzské dráhy, belgické dráhy SNCB budou mít 18,5 %. Eurostar přesune své sídlo z Londýna do Bruselu.

Spojením chtějí být dopravci větší konkurencí pro leteckou dopravu a do roku 2030 chtějí v součtu navýšit počet přepravených cestujících na 30 milionů ročně.

Tagy Eurostar SNCB sncf Thalys
18 komentářů