Flygskamu navzdory. Ryanair začne s vnitrostátními lety ve Švédsku

Boeing 737-800 společnosti Ryanair. Foto: RyanairBoeing 737-800 společnosti Ryanair. Foto: Ryanair

Ryanair oznámil plány na vnitrostátní lety ve stejný den, kdy FlixTrain spustil nové železniční spojení mezi největšími městy ve Švédsku.

Letecká společnost Ryanair vstupuje do další země s čistě vnitrostátními lety. Od října letošního roku začne létat z hlavního letiště Stockholm Arlanda do Göteborgu a Malmö. Zahájení letů do druhého a třetího největšího města v zemi je součástí velké expanze dopravce ve Švédsku.

Ryanair na největším letišti ve Švédsku oznámil vytvoření nové základny se dvěma letadly a otevřením 21 linek. Ve Švédsku firma v posledních letech spíše stagnovala. Růst plánuje v zemi, kde vzniklo hnutí Flygskam, které se dá volně přeložit jako stud z létání. Obyvatele odrazuje od letadel kvůli emisím a skleníkovým plynům. Hnutí ovlivňuje i politiku: řada zemí se rozhodla i kvůli tomu začít omezovat vnitrostátní lety nebo letecké spojení na kratší vzdálenosti. Ryanair zprávu o vnitrostátních letech oznámil ve stejný den, kdy německý FlixTrain spustil železniční spojení Stockholmu a Göteborgu.

Není jasné, zda expanze není jen přesunem aktivit ze dvou regionálních letišť označovaných v letovém řádu Ryanairu jako Stockholm. Jde přitom o letiště vzdálená přes sto kilometrů od švédské metropole. Jde o Skavstu a Västerås.

Podle Ryanair nabídne od října z Arlandy celkem 89 letů týdně do celkem patnácti zemí, například do Dánska, Rakouska, Estonska, Německa, Itálie, Lotyšska, Litvy, Srbska, Polska, Bosny a Hercegoviny a Velké Británie.

Tagy ARN Flygskam Ryanair Stockholm švédsko
60 komentářů