FlixBus ruší čtvrtinu spojů mezi Prahou a Brnem

Autobus v barvách FlixBusu v Praze. Autor: FlixBusAutobus v barvách FlixBusu v Praze. Autor: FlixBus

Společnost FlixBus zruší od září zhruba čtvrtinu spojů na trase mezi Prahou a Brnem. Redukce spojů je už patrná  v

Společnost FlixBus zruší od září zhruba čtvrtinu spojů na trase mezi Prahou a Brnem. Redukce spojů je už patrná  v rezervačním systému firmy, potvrdila ji i mluvčí FlixBusu Martina Čmielová. 

Zatímco dosud ve většinu pracovních dnů (s výjimkou pátku, kdy jezdí nejvíce autobusů), nabízí FlixBus 18 spojů denně jedním směrem, od září bude nabízet 13 spojů. V pátek zredukuje počty spojů z 22 na 18. „Po letní cestovatelské sezoně nastává optimalizace spojů na mimosezónní, méně vytížené období, což je běžná praxe,“ řekla Čmielová. 

Změny už odeslala FlixBus i do celostátního informačního systému jízdních řádů. Většina spojů Praha – Brno bude nově součástí jiné, delší linky.  což výrazně zvyšuje i riziko možné zpoždění.

Silnější letní provoz přes léto není ale na vnitrostátních linkách zdaleka pravidlem. Například RegioJet má dlouhodobě na řadě vnitrostátních tras přes léto jízdní řád s méně spoji, než přes ostatní části roku. Důvodem je především pravidelné dojíždění studentů či pracujících mimo letní měsíce. 

Některé kapacity mezi Prahou a Brnem přesouváme na mezinárodní linky, jako například Praha – Brno – Bratislava nebo nové vnitrostátní spoje Praha – Brno – Zlín, kdy dostupnost spojení mezi Prahou a Brnem zůstane zachována,“ dodala Čmielová. I s novou zlínskou linkou ale dochází k celkové výše uvedeného redukci počtu spojů.

V praxi škrty znamenají zhoršení snížení nabídky hlavně v okrajových časech Například dosud ve většinu pracovních dní jezdí první autobus z Prahy do Brna v 5:50, následovaný spojem v 7:50. Nově první pojede v 8:20. V případě jízdy zpět z Brna do Prahy jezdí poslední autobus v 19.30, nově pojede už v 17:40. 

Trasa mezi Prahou a Brnem zažívá kvůli komplikacím na D1 velký přesun cestujících na železnici. Počty cestujících loni ve vlacích mezi Prahou a Jihomoravským krajem stouply o 65 %. RegioJet i kvůli tomu zredukoval počty autobusů na této trase a namísto toho expandoval do vlaků. 

Tagy FlixBus praha-brno RegioJet
26 komentářů