Finské dráhy posílí vlaky mezi Petrohradem a Helsinkami. Vlaky jsou z Ruska přeplněné

Vlaky Allegro v Helsinkách. Foto: Oleg Kuzněcov / Flickr.comVlaky Allegro v Helsinkách. Foto: Oleg Kuzněcov / Flickr.com

Z Helsinek do Ruska jezdí vlaky prázdné.

Finské dráhy VR se chystají posílit počet spojů a kapacitu vlaků mezi Petrohradem a Helsinkami. Aktuálně jde o jediné možné přímé železniční spojení, které existuje mezi Ruskem a Evropskou unií.

O plánech na navýšení kapacity informovala finská státní rozhlasová a televizní stanice Yle. Důvodem je extrémní poptávka ze strany Rusů, kteří se snaží utéct ze země, dokud je to možné.

„Od minulé neděle máme plné vlaky. Lidé odjíždějí na trvalo, což je vidět podle jejich zavazadel,“ citovala Yle viceprezidenta finských drah Topiho Simolu. Podle něj mají lidé obavy z dalšího vývoje v Rusku, například uzavření hranic.

Mezi oběma městy jezdí jednotky Allegro od Alstomu, cesta trvá 3,5 hodiny. Dosud jde o dva páry vlaků denně. Od pandemie koronaviru s nimi mohou jezdit jen finští a ruští občané. „Rádi bychom v dalších týdnech nasadili více vlaků, jednáme o nasazení třetího páru spojů,“ dodal Simola. Směrem do Petrohradu jezdí vlaky téměř prázdné. Linka je společným podnikem finských a ruských železnic.

Během týdne se objevily informace, že jedna jízdenka mezi oběma městy stojí až 7 tisíc eur. Nešlo ale o reakci na zvýšenou poptávku, ale o chybu v systému, kdy mělo jít o částku v rublech.

Rusové mají čím dál méně možností, jak ze země vycestovat nebo se naopak vrátit z pobytu v zahraničí. Od 8. března uzavírá všechny mezinárodní lety s výjimkou spojení do Běloruska Aeroflot. Mezi Ruskem a Finskem jezdí ještě autobusy Ecolines, řada spojů je vyprodaná, dopravce ale přidává posilové spoje.

Tagy Allegro Petrohrad - Helsinki sankce vůči Rusku VR
79 komentářů