Finové ruší železniční spojení s Ruskem, zbývá už jen autobus

Vlaky Allegro v Helsinkách. Foto: Oleg Kuzněcov / Flickr.comVlaky Allegro v Helsinkách. Foto: Oleg Kuzněcov / Flickr.com

Od vpádu Rusů na Ukrajinu jezdily vlaky především proto, aby umožnily lidem opustit Rusko.

Finské dráhy VR zruší počínaje pondělím železniční spojení Helsinky – Petrohrad. Poslední vlaky Allegro vyjedou na trať mezi oběma městy v neděli 27. března, směrem do Ruska přitom vyrazí už jen ranní spoj. Odpolední je zrušen. Z Petrohradu do Helsinek pojedou oba spoje (ranní i odpolední). Tím provoz skončí.

„Dosud jsme drželi vlakové spoje Allegro v provozu podle pokynů příslušných úřadů, čímž jsme zajistili finským občanům bezpečný návrat. Lidé, kteří chtěli z Ruska odejít, tak měli dostatek času na odchod. Nyní kvůli sankcím službu prozatím ukončíme,“ uvedl manažer VR Topi Simola. Finské dráhy budou vracet peníze za již zakoupené jízdenky v plné výši.

Linka Helsinky – Petrohrad je společným podnikem finských a ruských železnic. Po ruském vpádu na Ukrajinu ale jezdily vlaky směrem do Petrohradu téměř prázdné, opačným směrem bývaly naopak vyprodané. Šlo o poslední železniční spojení mezi Ruskem a Evropskou unií, ačkoliv kvůli covidu jej mohli využívat jen finští a ruští občané. Mezi Ruskem a Finskem jezdí ještě autobusy Ecolines, jejichž rezervační systém je stále v provozu.

Rusko se po napadení Ukrajiny ocitlo fakticky bez pasažérského spojení do Evropské unie, zablokovány jsou také všechny letecké linky. Jako únikové destinace Rusům zbývají země mimo unii, například Srbsko, Turecko nebo Dubaj.

Tagy Allegro Finsko Petrohrad - Helsinky sankce vůči Rusku VR
46 komentářů