Fikáček poslal do Hrušek ubytovací vozy na pomoc místním a brigádníkům

Vlak na pomoc obyvatelům Hrušek a dalších obcí po tornádu. Foto: Albert FikáčekVlak na pomoc obyvatelům Hrušek a dalších obcí po tornádu. Foto: Albert Fikáček

První dopravci nabízí své kapacity pro přepravu pomoci do oblasti postižené přírodní katastrofou.

Podnikatel a dobrodruh Albert Fikáček poslal netradiční pomoc do jedné z obcí postižených včerejším tornádem. Provozovatel projektů VlakFest a ŽiWELL Express dnes do Hrušek dorazil se sedmi lůžkovými a lehátkovými vozy. Budou sloužit jako dočasné ubytování pro místní a brigádníky, kteří budou pomáhat s odklízením škod.

„Byl to spontánní nápad, když jsem viděl, jaká je situace. Velké díky patří ČD Cargo a šéfovi brněnské provozní jednotky Tomášovi Štosovi, že se nechal vzbudit a velmi rychle zařídil lokomotivu, která vozy do Hrušek odvezla,“ řekl Fikáček.

Podle něj by se měli první lidé ve vlaku po dohodě se záchranáři objevit během dnešního večera. Vozy jsou zatím napojeny na baterii, Fikáček současně hledá i pomocníky, kteří se budou starat o úklid soupravy. Očekává, že v Hruškách zůstane vlak zhruba týden. „Jsem domluven i s majiteli jiných ubytovacích vozů, že by přivezli případné své,“ řekl Fikáček. Mezi přivezenými vagóny jsou i čtyři, které si nedávno dovezl z Němčic u Kolína, kde sloužily jako penzion.

Do pomoci se zapojují i další dopravci. Většinou nabízejí svoji kapacitu pro přepravu. České dráhy oznámily, že jakýkoliv upotřebitelný materiál pro lidi, kterým tornádo vzalo téměř vše, mohou lidé nosit na pražské hlavní nádraží do pracoviště Ztráty a nálezy a na Smíchovské nádraží do úschovny zavazadel. Vítáno je oblečení, trvanlivé potraviny nebo přikrývky.

Autobus s pomocí vypraví z Českých Budějovic také společnost United Buses, detaily o jízdním řádu jsou zde. K podobnému kroku se chystá RegioJet v Praze, Brně a Ostravě. Detaily plánuje zveřejnit na svých sociálních sítích.

Tagy České dráhy Hrušky RegioJet tornádo United Buses VlakFest
102 komentářů