Expanze nočních vlaků pokračuje. Nově spojí Curych a Amsterdam

Nighjet ve Vídni. Foto: ÖBBNighjet ve Vídni. Foto: ÖBB

SBB nemají vlastní vozy pro noční spojení, spojily se proto s rakouským dopravcem.

Na železniční mapu Evropy se vrací další noční spojení. Od prosincové změny jízdního řádu začne jezdit noční vlak z Curychu do Amsterdamu. V provozu bude denně.

Jde o jednu z hlavních novinek, které přináší jízdní řád švýcarských spolkových drah SBB. Provozovat ho budou ve spolupráci s rakouským dopravcem. Vlak bude vyjíždět z Curychu ve 21:59 a ve 23:13 z Basileje, v 9:01 dorazí přes Kolín nad Rýnem do Amsterdamu. Zpět bude odjíždět ve 20:30.

SBB nemá vlastní lůžkové a lehátkové vozy, proto se plně rozhodla pro spolupráci s rakouským dopravcem, který se stal největším hráčem v oblasti nočních vlaků.

U švýcarských drah nejde o jedinou změnu v mezinárodní dopravě. K výraznému posunu má dojít během platnosti příštího jízdního řádu u spojení mezi Curychem a Mnichovem: již od začátku platnosti dojde ke zkrácení jízdní doby o půl hodiny ze 4 hodin na 3 hodiny a 30 minut. Půjde ale jen o polovinu spojů, během příštího jízdního řádu se na tento čas dostanou všechny spoje. Důvodem je instalace ETCS na jednotky, který spojení zajišťují. U trasy z Basileje do Milána přes Bern a Brig přibude jeden pár vlaků denně.

Tagy noční vlaky ÖBB SBB
45 komentářů