Expanze do Norska Wizz Airu nevyšla. Do dvou týdnů se stáhne z vnitrostátních letů

Airbus A321 v barvách Wizz Air. Foto: Wizz AirAirbus A321 v barvách Wizz Air. Foto: Wizz Air

Maďarský dopravce přesune kapacity na jiné trhy, v Norsku startují v červnu další aerolinky.

Letecká společnost Wizz Air zcela opustí byznys vnitrostátních letů v Norsku, kam vstoupila v závěru loňského roku. Dopravce jako jeden z důvodů uvádí ochranu jiných aerolinek. Vstup maďarské společnosti na norský trh se loni dostal dokonce na půdu norského parlamentu.

Konec vyplývá z údajů v rezervačním systému, v kterém už nejsou od 14. června žádné vnitrostátní lety, jako první na něj upozornil norský server E24. „Rozhodnutí je založeno na finančních a obchodních důvodech,“ řekl mluvčí Wizz Air Andras Rado. Podle něj firma přesune kapacitu na jiné trhy.

Wizz Air zkoušel pro svůj byznys získat v Norsku podporu od tamější vlády, ale neuspěl. Firma si proto postěžovala, že jiné aerolinky státní pomoc dostaly. „Společnost Wizz Air se proto rozhodla přesunout kapacitu na trhy, kde podmínky nenarušují protekcionistické subjekty a kde mohou cestující zažít skutečnou konkurenci a nízké ceny letenek,“ dodal Rado.

V Norsku kromě Norwegian a SAS začne v červnu létat nový dopravce Flyr. Wizz Air nabízel v Norsku 15 linek.

Vstup Wizz Air na trh vzbudil v Norsku velký rozruch, někteří poslanci upozornili především na obcházení norských pracovních zákonů. Část politiků dokonce vyzvala k ignorování dopravce kvůli tomu, že neuznával odborovou organizaci.

Tagy Norsko Wizz Air
30 komentářů