Exim Tours zrušil zájezdy všem klientům do konce srpna, čeká na jasnější pravidla

Pobyt u moře. Ilustrační foto: Pixabay.comPobyt u moře. Ilustrační foto: Pixabay.com

Jedna ze dvou největších cestovních kanceláří na českém trhu Exim Tours začala dnes svým klientům rozesílat dopis, že jim ruší

Jedna ze dvou největších cestovních kanceláří na českém trhu Exim Tours začala dnes svým klientům rozesílat dopis, že jim ruší zájezdy v období od června až do konce srpna. Klienti dostanou namísto uhrazené ceny zájezdu zpět voucher, který mohou použít na nákup jiné dovolené. Podobný krok plánuje také Cestovní kancelář Fischer.

Mluvčí Exim Tours Petr Kostka krok vysvětluje tím, že za současné situace není možné garantovat, že se zájezd, který si lidé často koupili už loni, uskuteční. Jedním z důvodů jsou restrikce pro cesty ze strany jednotlivých vlád. Není navíc jisté, že všechny hotely v cílových destinacích otevřou. „Jakmile bude u každé země jasné, za jakých podmínek bude cesta možná, začneme do této destinace prodávat zájezdy znovu,“ řekl Kostka.

O tom, které destinace budou pro Čechy letos otevřené, se zatím stále spíše spekuluje. Mluví se zejména o Chorvatsku, Řecku a Bulharsku. Naopak reálně hrozí, že se přes léto nepodívají čeští rekreanti do Turecka či Egypta, jedny z hlavních zemí, kam na letní dovolenou čeští zákazníci míří. „Není také jasné, v jakém rozsahu budou nabízeny služby v jednotlivých hotelích. Proto nám přišlo férovější všechny zájezdy nyní zrušit a nechat lidi vybrat si znovu,“ řekl Kostka.

Proti nahrazování vracení peněz za zájezd vouchery se postavila v minulých dnech Evropská komise. Cestovní kanceláře se proti takové kritice postavily, podle nich jde o záchranu cestovního ruchu. „Česká právní úprava významně napomáhá záchraně cestovních kanceláří, jejichž činnost je nyní zcela paralyzována. Zavedení mechanismu odloženého čerpání služeb formou poukazů je jedinou účinnou pomocí, která je dosud k dispozici,“ řekl Roman Škrabánek, šéf Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Tagy Exim Tours rušení zájezdů Top
61 komentářů