European Sleeper spustí noční vlak Brusel – Berlín v květnu, od roku 2024 chce spojení do Prahy

Spací vagon RegioJetu. Pramen: RegioJet.Spací vagon RegioJetu. Pramen: RegioJet.

Dopravce začne se třemi spoji týdně každým směrem.

Seznam nočních vlaků v Evropě má od května příštího roku rozšířit spojení Brusel – Berlín. Po několika odkladech oznámila společnost European Sleeper, že provoz nové linky začne 25. května.

O nové lince se mluví přes dva roky, u začátku plánů byl i RegioJet, od něj ale vozy pro tuto linku nakonec nebudou. Nová linka propojí tři hlavní města: Brusel, Amsterdam a Berlín. Prodej jízdenek začne 20. února. European Sleeper slibuje soupravy složené z lůžkových a lehátkových vozů i vagonů jen se sedačkami. Vlak má mít deset vozů, zatím půjde o půjčené vozy.

Součástí nabídky bude i možnost přepravy jízdních kol. Ceny začnou na 49 eurech za místo k sezení, cesta s ubytováním v posteli bude stát nejméně  79 eur.

European Sleeper bude mít k dispozici zatím jednu soupravu, proto bude jezdit jen třikrát týdně. Od roku 2024 chce pak zavést denní provoz. Podle zveřejněného jízdního řádu pojede vlak z Berlína v neděli, úterý a ve čtvrtek ve 22:56 s příjezdem do Bruselu v 9:27. Z Bruselu do Berlína pojede v pondělí, ve středu a v pátek v 19:22 s příjezdem do Berlína v 6:48. Je tak možnost přestupu na vlak do Prahy.

Původní plán počítal s trasováním vlaku až do Prahy. Zavedení tohoto spoje ale komplikuje velmi omezená kapacita trati v údolí Labe kvůli stavebním pracím na německé straně. European Sleeper proto doufá, že do Prahy vlak pojede v roce 2024.

European Sleeper není tradičním dopravcem, organizace vznikla v Nizozemsku jako družstvo, které chce obnovit noční vlaky. Drobní investoři loni podpořili start firmy půl milionem eur, emise podílů se vyprodala za patnáct minut.

Tagy Berlín - Brusel European Sleeper noční vlaky
10 komentářů