Eurocontrol: Ruzyně patří do desítky nejpostiženějších letišť v Evropě

Letiště Václava Havla. Foto: Letiště PrahaLetiště Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Letiště Praha figuruje na sedmém místě v žebříčku nejhůře postižených letišť v Evropě.

Praha Ruzyně patří ke krizí nejpostiženějším letištím v Evropě. Evropská organizace Eurocontrol dnes zveřejnila graf provozu na letištích o tomto pondělí (17. srpna), kde Praha figuruje na 7. místě. Celkem se v pondělí v Praze uskutečnilo 161 vzletů a přistání, což je o 69 procent méně než ve stejný den loni. Eurocontrol navíc upozorňuje, že v počtech pasažérů je pokles u všech letišť ještě větší. Nejhlubší propad zaznamenala letiště Londýn City, Tel Aviv a Burgas.

Provoz na evropských letištích 17. srpna 2020. Pramen: Eurocontrol

Provoz na evropských letištích 17. srpna 2020. Pramen: Eurocontrol

Propad potvrzují pasažérské statistiky za červenec, které dnes Letiště Václava Havla vydalo. Celkem bylo odbaveno 250 tisíc cestujících, což je o 87 procent méně než loni. Za stejný měsíc loňského roku prošly pražským letištěm téměř dva miliony lidí. Nejvíce cestujících letělo letos v průběhu července na linkách mezi Prahou a Burgasem, Amsterdamem a Heraklionem, ze zemí pak do Řecka, Velké Británie a Bulharska.

Během července se na pražském letišti událo celkem 4 738 letů, což vychází v průměru na 153 letů denně. V porovnání s červnem se jejich celkový počet zdvojnásobil, letiště předpokládá růst i v srpnu. Do statistik se započítávají pravidelné, charterové, privátní i nákladní lety.

Aktuálně má pražské letiště potvrzené obnovení provozu od 33 leteckých společností, které nabízejí přímé spojení do 80 destinací. Jde přibližně o polovinu všech destinací v porovnání s loňskou letní sezónou.

V provozu jsou i dvě dálkové linky: do Dauhá, kam od července létají Qatar Airways, a do Dubaje, kam od 2. srpna 2020 obnovila lety společnost Emirates. Další dálkové spojení se vrátí na Letiště Václava Havla Praha 21. srpna, kdy začne znovu létat letecká společnost Korean Air z Prahy do Soulu.

Tagy cestující Eurocontrol letiště praha statistiky
58 komentářů