ETCS do brejlovců ČD Cargo dodá CZ LOKO, do hrbatých ŽOS Vrútky

Brejlovci řady 753 (zachyceny ve stanici Liberec) prošly u ČD Cargo modernizací už dříve. Foto: Jan SůraBrejlovci řady 753 (zachyceny ve stanici Liberec) prošly u ČD Cargo modernizací už dříve. Foto: Jan Sůra

Největší nákladní železniční dopravce má už smluvně zajištěnou instalaci evropského zabezpečovače do většiny vozidel.

Do dalších, avšak stále perspektivních, lokomotiv zamíří s podporou evropských fondů nový zabezpečovač ETCS. Společnosti ČD Cargo se podařilo dokončit výběr dodavatelů ETCS pro dva typy lokomotiv. Současně ale musela kvůli nezájmu zrušit soutěž na instalaci stejného zařízení do lokomotiv řady 363.5.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele. Po necelých dvou letech tak jde o další soutěž na instalaci ETCS, kterou se tuzemskému dopravci podařilo úspěšně uzavřít. Čeští dopravci dosud často musí tendry na dodavatele technologie rušit buď kvůli nezájmu firem, nebo přemrštěným cenám. Tlačí je přitom čas: od roku 2025 bude na koridorových tratích v Česku výhradní provoz.

„Máme pod smlouvou v tuto chvíli kontrakty na většinu vozidel závislé i nezávislé trakce, které budou třeba pro zajištění provozu pod dohledem ETCS, a to plně v souladu s termíny národního implementačního plánu “ řekl předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth. Už dříve uzavřelo ČD Cargo smlouvy na ETCS do 163, 363 a 742.7.

Zakázku na dodávku ETCS do lokomotiv 753.7 (brejlovec) získala společnost CZ LOKO. Instalace do třiceti strojů vyjde na 12,9 milionů eur, tedy zhruba 339 milionů korun. CZ LOKO bude na zakázce spolupracovat s Bombardierem. ČD Cargo využije podporu z Operačního programu doprava ve výši 6,75 milionu korun za vozidlo. Podle písemné zprávy zadavatele nabídku podala ještě společnost ŽOS Vrútky.

Ta naopak uspěla v zakázce na dodávku ETCS do 41 lokomotiv řady 130, přezdívané jako hrbatá. V případě této řady se má na palubě lokomotivy objevit ETCS od společnosti Siemens.

ČD Cargo zrušilo naopak soutěž na ETCS do 363.5, a to vzhledem k termínům ve stávajících dotačních titulech. „Nebylo totiž možné s dodavateli dojednat dokončení realizace projektu do konce roku 2022,“ dodal Tóth. Firma tak opětovně vypíše zakázku v následujícím roce, hledat bude dotační tituly v novém programovém období.

Tagy 753.7 ČD Cargo CZ Loko ETCS lokomotiva řady 130 Top ŽOS Vrútky
90 komentářů