Emirates vyřadily po dvanácti letech první A380, mají převzít ještě osm nových

Airbus A380 společnosti Emirates ve speciálním designu pro rok tolerance. Foto: EmiratesAirbus A380 společnosti Emirates ve speciálním designu pro rok tolerance. Foto: Emirates

Emirates dál největším osobním letadlům světa věří, bude jich mít ale méně než dosud. Další nové stroje čekají postupně na předání.

Letecká společnost vyřadila ze své flotily první letoun Airbus A380. Jde o letadlo, které dosloužilo dvanáct let po jeho převzetí. Dopravce ale přesto věří, že čas největších osobních letadel ještě přijde.

Na vyřazení letadla upozornil twitterový účet A380fanclub.

https://twitter.com/a380fanclub/status/1321050540902649856?s=20

I když aerolinky vyřazení letadla oficiálně nepotvrdily, je pro to několik důkazů: letadlo letělo do francouzského Tarbes, kde je zázemí ke šrotaci nebo dlouhodobému odstavení letadel. V Tarbes působí společnost Tarmac Aerosave, která zde již rozebrala první letadla A380 po Singapore Airlines. Odletělo navíc v bílém nátěru bez loga Emirates a dalších typických grafických prvků.

Emirates už loni potvrdily, že nejstarší A380 vyřadí. Aktuálně jich mají ve flotile 115, dalších osm mají ještě převzít. Airbus už dokončil hrubou montáž posledního kusu. Šéf Emirates Tim Clark už loni uvedl, že počet A380 klesne postupně pod sto kusů, zhruba dalších 15 let budou ale ještě základem flotily dubajského dopravce. Řada dopravců se naopak letadla definitivně zbavuje.

Letadlo registrace A6-EDB Emirates převzaly v říjnu 2008. Starší je ještě letoun registrace A6-EDA, který je zatím uzemněn na letišti Dubai World Central.

Tagy A380 Airbus A380 emirates Top
10 komentářů