Společnosti Emirates propadl zisk o dvě třetiny, viní cenu ropy i slábnoucí poptávku

Boeing 777-300ER po přistání v Dubaji. Foto: EmiratesBoeing 777-300ER po přistání v Dubaji. Foto: Emirates

Letecká společnost Emirates zaznamenala za poslední finanční rok snížení svého zisku na nejnižší hodnotu za posledních deset let. Podle vedení

Letecká společnost Emirates zaznamenala za poslední finanční rok snížení svého zisku na nejnižší hodnotu za posledních deset let. Podle vedení firmy za to mohou rostoucí ceny ropy i politická nestabilita v řadě regionů.

Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků aerolinek i celé Emirates Group, pod kterou patří například i společnost dnata zabývající se pozemními leteckými službami.

Zisk aerolinek klesl o 69 % na 871 milionů dirhamů (zhruba 5,6 miliardy korun). Počet cestujících vzrostl o 0,2 % na 58,6 milionu. Jde o nejpomalejší růst Emirates za posledních patnáct let. I přes pokles zisku firma oznámila vyplacení dividendy.

Ceny leteckého paliva stouply meziročně o 22 % . K tomu musíme připočíst ještě značné měnové výkyvy v Indii, Íránu a Brazílii,“ řekl šéf Emirates Ahmed bin Saeed Al Maktoum. Podle něj šlo o náročný rok i kvůli oslabování poptávky po létání. Emirates jsou v zisku 31 let v řadě.

Tržby Emirates za poslední finanční rok stouply o 6 %, což ukazuje, že se firmě podařilo i přes slabou poptávku prodávat dražší letenky. Průměrná obsazenost letadel byla 76,8 %. Největší podíl příjmů má dopravce z Evropy.
Ostatní dopravci v oblasti Perského zálivu v zisku nejsou: ztráty hlásí stále Etihad Airways, v mínusu jsou i Qatar Airways.

Konec velkého růstu Emirates není úplně překvapivý, naznačovaly to zprávy o redukci některých letů a frekvencí včetně spojení do Prahy i letošní změna objednávky letadel A380 u Airbusu na menší A350 a A330neo.

Za poslední finanční rok zařadily Emirates do flotily celkem 13 nových letadel: sedm A380 a šest Boeingů 777-300ER. Příští rok má aerolinka získat první letadla 777X. Průměrné stáří letadel u Emirates je aktuálně 6,1 roku, ve flotile má firma celkem 270 strojů.

 

Tagy emirates
6 komentářů