dkv-spojujeme

Emirates hlásí pokles zisku o 86 %. Další půlrok bude krušný, varuje jejich šéf

Boeing 777-300ER společnosti Emirates. Foto: EmiratesBoeing 777-300ER společnosti Emirates. Foto: Emirates

Letecká společnost Emirates je další z řady dopravců, kteří ohlásili velký propad zisků. Čtvrté největší aerolince podle počtu cestujících na

Letecká společnost Emirates je další z řady dopravců, kteří ohlásili velký propad zisků. Čtvrté největší aerolince podle počtu cestujících na mezinárodních linkách spadl pololetní zisk na 62 milionů dolarů, což je pokles o 86 %. Firma současně varovala před dalším zhoršením výsledků.

Vyplývá to z informací, které dnes firma zveřejnila na svých stránkách
Zisk celé skupiny, do které patří například i společnost Dnata poskytující pozemní služby na letištích, spadl o 53 %.

Šéf aerolinek šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum uvedl, že jde o důsledek ekonomické i politické nejistoty v regionu i jiných částech světa, společně s rostoucími cenami ropy i měnovými výkyvy. Náklady na palivo stouply meziročně o 37 %.  „Dalších šest měsíců bude krušných,“ uvedl v prohlášení.

Emirates chce více posílit podíl cestujících, kteří v Dubaji nepřestupují, ale je pro ně cílovou destinací. Za poslední přibylo těchto lidí o 9 %, impulsem pro růst má být Expo 2020 v Dubaji.

I přes pokles zisků stouply tržby aerolinky meziročně o deset procent, za polovinu roku přepravila firma 30 milionů cestujících. Obsazenost letadel mírně stoupla na 78,8 %.

Emirates nezažívají nejlepší období, už na počátku roku se ukázalo, že část kapacity firma omezila a část flotily stála odstavená několik měsíců bez využití. Důvodem byl i nedostatek pilotů. Později firma začala škrtat v letových řádech, po navýšení počtu letů v Praze od července přišlo po pár měsících seškrtání na jednu frekvenci denně.

Tagy emirates
9 komentářů