Elektromobily mají v Evropě už pětinu trhu s novými auty, v Česku tři procenta

Výroba elektromobilů Hyundai Kona v Nošovicích. Pramen: Hyundai Motor Manufacturing CzechVýroba elektromobilů Hyundai Kona v Nošovicích. Pramen: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Meziročně došlo ke zdvojnásobení prodejů elektroaut.

Poprvé v historii dosáhly v Evropě elektromobily na více než 20 % trhu s novými auty. Podruhé současně registrace nových vozidel na baterie překonaly počty nově přihlášených aut na naftu.

Vyplývá to z dnes zveřejněných dat o celém evropském trhu od Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA). Celý trh v meziročním srovnání vzrostl o 21 %, registrace elektromobilů stouply meziročně více než dvojnásobně.

Jde o data za čistě bateriová vozidla (BEV). Podíl benzínových aut dál klesá, jeho podíl v srpnu spadl na 32,7 %, což je meziročně pokles o pět procentních bodů. Na druhém místě jsou hybridní vozy, které s podílem 23,9 % naopak vykazují pokles.

Poptávka po elektromobilech roste na všech hlavních trzích v Evropě s výjimkou Itálie. Tradičně nízký podíl nových elektromobilů má Česko, kde v srpnu dosáhly podílu lehce přes 3 %,

Tagy ACEA BEV registrace nových vozidel
59 komentářů