Elefantům pomáhá v Praze Regionova, z nasazení českolipských rakví sešlo

CityElefant v Praze. Pramen: České dráhyCityElefant v Praze. Pramen: České dráhy

V ojedinělých případech se v Praze počítá s využitím motoráků ještě v pondělí

České dráhy (ČD) nasadily poté, co ve středu sníh vyřadil z provozu více než třetinu pražských City Elefantů, do provozu na elektrické linky motorové Regionovy. Nevyužily tak nakonec záložní plán, který pro linku S2 (Praha – Kolín) počítal s přesunem zahálejících českolipských motoráků 843, zvaných rakve.

„Od dnešního rána je navíc nasazena do provozu motorová jednotka řady 814, která je připravena operativně zajišťovat provoz v případě komplikací. Od pondělí pak předpokládáme zajištění stabilního provozu všech vlaků v pražské příměstské dopravě, byť například v ojedinělých případech s využitím náhradních souprav v motorové trakci,“ uvedl mluvčí drah Robert Pagan.

České dráhy už kvůli nepojízdným Elefantům neruší spoje zcela, místo zdvojených souprav ale jezdí jen jedna jednotka. „V následujících dnech tak bude zajištěn provoz všech vlaků bez nutnosti odřeknutí spojů,“ doplnil Pagan.

V Praze a okolí jezdí 70 Elefantů (210 vozů). Dráhy jich musely zhruba tři desítky v polovině týdne odstavit, neboť prachový sníh způsobil zkraty v elektroinstalaci. Řada spojů bya odřeknuta. „Jednáme s výrobcem o možné konstrukční změně výdechů chlazení. Ta by mohla spočívat v úpravě vnější strany žaluzií pro zvýšení ochrany elektroinstalace,“ sdělila ve středu mluvčí ČD Gabriela Novotná.

Tagy České dráhy City Elefant praha Pražská integrovaná doprava Regionova sníh
102 komentářů